Categories: Sănătate

Obezitatea poate fi depistata si tratata intr-un nou laborator din Timisoara

Obezitatea este una dintre bolile care afectează foarte serios Europa, iar România nu face excepție. Și în județul Timiș problema afectează numeroase persoane, studiile arătând că zeci de mii de persoane se confruntă cu obezitatea. Totuși, situația s-ar putea îmbunătăți mulțumită unui nou laborator ultraperformant care studiază îndeaproape persoanele supraponderale, măsurându-le compoziția corporală. Mai mult, laboratorul de acest tip este cel mai performant din țară.

Timișoara a găzduit joi cea de-a 13-a ediție a Conferinței Naționale de Biofizică. În cadrul acesteia s-a inaugurat și noul laborator al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Este vorba despre un laborator de caracterizare a compoziției corporale, fiind și unul dintre cele mai performante pe care România le are în momentul de față. Concret, analizele realizate aici vor putea să identifice cu ușurință dacă o persoană este supraponderală sau obeză și dacă există alte riscuri medicale la care este expusă. Specialiștii participanţi la eveniment au declarat că uneori este foarte greu să ne dăm seama dacă o persoană este supraponderală, având în vedere că este nevoie de un calcul foarte exact în ceea ce privește masa corporală. Astfel, două persoane care la prima vedere arată asemănător, ar putea să fie foarte diferite în ceea ce privește masa corporală.
Pentru realizarea laboratorului, UMFVB a investit peste 100.000 de euro din fondurile proprii. În laborator se găsesc două aparate performante, respectiv Adipometrul Bod Pod, care măsoară cu precizie procentul de grăsime din corp la scară moleculară, și instrumentul BioScan 920-II. Cel din urmă transmite curenții alternativi de joasă intensitate prin corp, măsurând tendința acestuia de a respinge curentul electric. Astfel, specialiștii pot determina cantitatea de grăsime din corp. „Este folositor pentru că oferă informații de mare interes pentru managementul masei corporale și pentru managementul unor tratamente care au de-a face cu probleme de nutriție”, a explicat doctorul Adrian Neagu, coordonatorul disciplinei de Biofizică de la UMFVB. Deocamdată, analizele de la noul laborator nu pot fi realizate decât contra cost, prețul unui test pornind de la 120 de lei. Adrian Neagu a declarat că speră ca în viitor testele să fie gratuite, costurile fiind acoperite de Casa de Sănătate. Laboratorul este situat la UMFVB – Medicină 2, vizavi de Spitalul CFR.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

11 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

12 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

14 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

15 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

20 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

20 de ore ago