„Waste to energy”, respectiv „energie din deşeuri” este un concept care rareori poate fi aplicat individual de către o singură companie. El presupune utilizarea deşeurilor în scopul producerii de energie, aplicând diferite procese tehnologice de ardere, gazeificare, compostare sau fermentare. Eficienţa acestor procese depinde de calitatea şi de cantitatea fluxurilor de deşeuri, cât şi de tehnologia utilizată, aspecte care necesită colaborare şi comunicare între toţi actorii implicaţi.
Într-o lume cu populaţie în creştere şi cu resurse energetice tradiţionale limitate, folosirea deşeurilor pare să fie şansa energiei viitorului. Pe de altă parte, piaţa de consum în continuă creştere produce foarte multe deşeuri poluante, care ar putea fi sursă de energie, iar MEDGreen urmăreşte creşterea eficientei utilizării deşeurilor ce pot produce energie în sectorul logistic.
Într-un astfel de context, simpla gestionare a deşeurilor nu mai este suficientă, iar strategiile şi politicile guvernamentale vorbesc astăzi despre colectare selectivă, reciclare, recuperare şi reutilizare, dar şi despre prevenirea apariţiei deşeurilor.
Proiectul MEDGreen presupune concentrarea pe două dintre opţiunile considerate a fi cele mai viabile din punct de vedere economic şi ecologic: recuperarea şi reutilizarea deşeurilor şi prevenirea apariţiei acestora.
MEDGreen se desfăşoară în regiunea de Vest a României şi îşi propune să sprijine eco-inovarea la nivelul companiilor din domeniul logistic sau cu componentă logistică importantă în direcţia trecerii de la un sistem clasic de gestionare a deşeurilor la un sistem de recuperare – reutilizare şi prevenire a apariţiei deşeurilor.
MEDGreen, care se desfăşoară în regiunea de Vest a Romaniei, îşi propune să sprijine eco-inovarea la nivelul companiilor din domeniul logistic sau cu componentă logistică importantă în direcţia trecerii de la un sistem clasic de gestionare a deşeurilor la un sistem de recuperare – reutilizare şi prevenire a apariţiei deşeurilor.
MEDGreen este o iniţiativă care se încadrează în noua strategie europeană de promovare a conceptului de „economie circulară”. Astfel, la 17 decembrie 2012, Comisia Europeană a publicat un document intitulat „Manifesto for a Resource Efficient Europe” care afirmă că „… Într-o lume în care presiunea asupra resurselor şi a mediului este tot mai mare, UE nu are de ales decât să meargă pe calea tranziţiei către eficienţa utilizării resurselor şi economie circulară”. Documentul a subliniat importanţa unei schimbări sistematice în utilizarea şi recuperarea resurselor în economie, în vederea asigurării locurilor de muncă şi a competitivităţii în viitor şi a evidenţiat posibile de urmat către economia circulară.
Economia circulară are ca scop eliminarea deşeurilor, nu doar din cadrul proceselor de fabricaţie, ci în mod sistematic, de-a lungul ciclurilor de viaţă şi a diferitelor utilizări ale produselor şi componentelor acestora. Combinarea ciclurilor de utilizare – reutilizare cu desing-ul produselor reprezintă elementul central al economiei circulare care o diferenţiază clar faţă de actualul sistem liniar „take-make-dispose”, care generează pierderi mari de energie, materiale şi resurse.
Unul dintre principiile de baza ale economiei circulare este reutilizarea deşeurilor în fluxuri economice complementare, iar unul dintre primii paşi în această direcţie este utilizarea deşeurilor ca sursă de energie, respectiv recuperarea într-o cât mai mare proporţie a energiei înglobate în deşeuri.
MEDGreen îşi propune să susţină trecerea spre o economie circulară sprijinind companiile din domeniul logisticii sau cele cu activităţi logistice însemnate, să înţeleagă, să participe şi să aplice efectiv metode de recuperare, reutilizare şi reducere a deşeurilor, prin acţiune individuală şi prin colaborare cu alţi actori ai sistemului economic din care fac parte.
CATALIN SI CATALAINA SRL, în calitate de solicitant, cu sediul în sat Cerneteaz, comuna Giarmata,…
Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…
Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…
Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…
Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de DNA împotriva sentinţei…