Categories: Economic

„Leul greu” a implinit zece ani

Leul „greu” împlinește, pe 1 iulie, zece ani de când a fost denominat, pierzând patru zerouri „din coadă“. Astfel, cei 10.000 de lei vechi (ROL) au devenit 1 leu nou (RON). Trecerea la leul nou s-a făcut treptat.

De la 1 martie 2005 şi până la 30 iunie 2006, preţurile au fost afişate in sistem dual, atât în lei vechi (ROL), cât şi în lei noi (RON). La 1 iulie 2005, a avut loc lansarea noii emisiuni monetare. Până la sfârşitul anului 2006, banii vechi si cei noi au circulat paralel, urmând un program de înlocuire treptat stabilit de către experții BNR. De la 1 ianuarie 2007, leii vechi nu au mai fost acceptaţi la plată, dar persoanele care au rămas cu ei au putut să-i preschimbe (și pot și în ziua de astăzi) la BNR, fără a li se percepe nici un fel de comision.

Motivele denominării au fost simplificarea operațiunilor monetare și diminuarea expectațiilor inflaționiste, ambele obiective fiind îndeplinite. Din 2005 inflația măsurată prin Indicele prețurilor de consum a coborât de la cifre mai mari de 10% la sub 1%. Deşi au trecut zece ani de la denominare, sunt încă români care încurcă leii noi cu cei vechi, iar când vine vorba de bani (50 de bani sau 10 bani), lucrurile se complică şi mai tare. Obișnuințele se modifică greu. Și în Europa, la mai bine de zece ani de la adoptarea euro, încă se mai vorbește în monede naționale. Asta se întâmplă, în general, în cazul persoanelor care nu sunt extreme de prezente în tranzacții monetare, așa că și-au setat obiceiurile în funcție de perioadele lor mai active. Nu veți vedea niciodată tineri care vorbesc în lei vechi. O greșeală care se întâmplă des, din păcate, este faptul că se uită însăși denumirea monedei noastre naționale și se face referire la 100 de RON , în loc de 100 de lei. ROL a fost simbolul bancar pentru „Romanian Leu”, iar RON este simbolul bancar ( și doar atât , nimic mai mult ) pentru „Romanian New Leu”. Avem o monedă națională, „leu”, din 1867 și este păcat să n-o respectăm suficient și să nu fim mândri de ea prin folosirea termenului greșit de „RON”.

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la denominarea monedei naționale BNR a lansat miercuri o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având valoare nominală de 50 de bani.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

3 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

3 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

4 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

9 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

9 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

10 ore ago