Categories: Economic

„Leul greu” a implinit zece ani

Leul „greu” împlinește, pe 1 iulie, zece ani de când a fost denominat, pierzând patru zerouri „din coadă“. Astfel, cei 10.000 de lei vechi (ROL) au devenit 1 leu nou (RON). Trecerea la leul nou s-a făcut treptat.

De la 1 martie 2005 şi până la 30 iunie 2006, preţurile au fost afişate in sistem dual, atât în lei vechi (ROL), cât şi în lei noi (RON). La 1 iulie 2005, a avut loc lansarea noii emisiuni monetare. Până la sfârşitul anului 2006, banii vechi si cei noi au circulat paralel, urmând un program de înlocuire treptat stabilit de către experții BNR. De la 1 ianuarie 2007, leii vechi nu au mai fost acceptaţi la plată, dar persoanele care au rămas cu ei au putut să-i preschimbe (și pot și în ziua de astăzi) la BNR, fără a li se percepe nici un fel de comision.

Motivele denominării au fost simplificarea operațiunilor monetare și diminuarea expectațiilor inflaționiste, ambele obiective fiind îndeplinite. Din 2005 inflația măsurată prin Indicele prețurilor de consum a coborât de la cifre mai mari de 10% la sub 1%. Deşi au trecut zece ani de la denominare, sunt încă români care încurcă leii noi cu cei vechi, iar când vine vorba de bani (50 de bani sau 10 bani), lucrurile se complică şi mai tare. Obișnuințele se modifică greu. Și în Europa, la mai bine de zece ani de la adoptarea euro, încă se mai vorbește în monede naționale. Asta se întâmplă, în general, în cazul persoanelor care nu sunt extreme de prezente în tranzacții monetare, așa că și-au setat obiceiurile în funcție de perioadele lor mai active. Nu veți vedea niciodată tineri care vorbesc în lei vechi. O greșeală care se întâmplă des, din păcate, este faptul că se uită însăși denumirea monedei noastre naționale și se face referire la 100 de RON , în loc de 100 de lei. ROL a fost simbolul bancar pentru „Romanian Leu”, iar RON este simbolul bancar ( și doar atât , nimic mai mult ) pentru „Romanian New Leu”. Avem o monedă națională, „leu”, din 1867 și este păcat să n-o respectăm suficient și să nu fim mândri de ea prin folosirea termenului greșit de „RON”.

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la denominarea monedei naționale BNR a lansat miercuri o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având valoare nominală de 50 de bani.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

11 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

13 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

15 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

16 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

16 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

16 ore ago