Categories: Klaus Vaterland

Ce cautam, banatean sau antrenor?

În era „Cea Mai Poli Dintre Toate Poli”, ACS Poli l-a avut pe Vali Velcea prim antrenor. Omul venea cu experiența unei promovări din perioada Iancu și mai venea cu ceva. Condiționarea din partea patronului BkP a acordării dreptului de folosire a denumirii Poli și a culorilor alb-negru (???) de instalarea pe bancă a lui Vali Velcea. Cronicarii de pe-atunci vorbeau de discuții mai informale cu Cosmin Contra pentru venirea acestuia la club, dar că un „pumn” de „Elefant”, bătut serios în masă, a rezolvat problema Velcea. N-a fost un capăt de țară. Velcea avea ușile deschise și la alți șefi ai județului, așa că nu s-a pus la suflet imixtiunea lui Iancu. Plus că Velcea era, nu-i așa?, „bănățean” de-al nostru (sanchi!), iar rețeta asta de tip Bilbao trebuia încercată pe fondul îndepărtării druckerilor de stadion. A urmat Aurel Șunda. Și el machidon de-al nostru din Banat, om cu o experiență vastă de promovări din B în A, dar care n-a făcut mare brânză în prima ligă, iar noi eram promovați în prima ligă. Cu toate priceperile sale, Aurel Șunda nu putea veni la un club public doar cu meritele. Trebuia să fie și o relație pe filieră politică. Ea s-a chemat PSD, cum altfel? Rezultatul îl știți.

Praf. Și nu intru în amănunte: transferuri proaste, transferuri ratate, politici salariale de liga a doua, pregătire fizică, elemente care nu neapărat l-ar avea pe Șunda vinovatul principal. Da, a venit Dan Alexa pe cai mari. La început, misiunea nu-i părea atât de complicată. Venea după un dezastru cu numele Rosenblum-Șunda, iar o retrogradare iminentă nu putea fi aruncată în capul lui și-al lui Timofte, nou manager de club. Promovarea a fost o distracție pentru Alexa, dar cariera sa la ACS Poli era clar blocată în prima jumătate a turului. Cu un lot neomogen, adunat în pripă din cauza calendarului comprimat al Ligii 1, transferuri neinspirate și limitate de bugetul de salarii, poate și alte cauze, Dan Alexa urma să fie primul sacrificat și nu neapărat fără să aibă vreo vinovăție. Despre antrenorul Dan Alexa vom mai vorbi în următorii ani. Vom vedea dacă acum a fost schimbat doar pentru a mișca lucrurile la Poli sau a plătit neștiința meseriei de antrenor. Oricând de acum înainte, oricine ar veni să facă rezultate la Poli, fanii „Chirurgului” vor putea spune că de abia acum se văd rezultatele „Epocii Alexa”, iar polemica pe acest subiect ar putea deveni infinită.

Aducerea lui Alexa în prag de B avea o logică pentru patronii publici ai ACS Poli. Cu fanii plecați pe biciclete în liga a IV-a, „Cea Mai Poli” trebuia să își mai tragă o sevă din istorie, iar „seva” s-a numit Alexa și Timofte. Plus că aici chiar că se putea vorbi de „bănățenii noștri”, un concept care de-a lungul timpului s-a dovedit deseori păgubos. De ce nu se face și în politică la fel? Titu Bojin că e bănățean e neapărat cel mai bun? Dar Nicolae Robu dacă nu e bănățean ce caută atunci la primărie? Parlamentarii câți sunt bănățeni, singurul ministru timișorean cam pe unde își desenează arborele genealogic? Așa și în fotbal, marketing și nimic mai mult. Acum, că n-avem pe nimeni pe banca tehnică, ce căutăm? Bănățean sau antrenor? Poate se vor potrivi parțial, dacă se înduplecă Contra, dar în rest, ce facem? Plătim mai puțin pe un bănățean sau plătim cât merită un antrenor? Evident, garanții nu ai, dar măcar nu ne va părea rău că am bătut pasul pe loc cu făloșenia și „meritocrația” de partid.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

21 de minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

35 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

O oră ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago