Categories: Invatamant

Scoli din Timis si Timisoara, fara autorizatie sanitara pentru noul an scolar

Nu există alimentare cu apă sau sunt în construcție. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care mai multe școli din Timiș, și chiar din Timișoara, nu vor avea autorizație sanitară pentru anul școlar 2015 – 2016.

Prefectura județului Timiș a întocmit o comisie care să verifice modul în care unitățile de învățământ din județ sunt pregătite pentru noul an școlar. Dintre unitățile verificate, 16 nu vor primi autorizație sanitară. O parte dintre ele se află chiar în Timișoara fiind vorba despre liceele Loga, Calderon, Lenau și Pedagogic. „În cazul în care nu există autorizaţie sanitară într-o şcoală, asta nu înseamnă oprirea procesului de învăţământ în unitatea respectivă, ea va funcţiona pe responsabilitatea directorului, respectiv al finanţatorului unităţii de învăţământ. Dar aici vorbim de nişte clădiri care vor sta goale până la terminarea lucrărilor şi o dată lucrările terminate bineînţeles că ele vor putea fi autorizate. Din controlul pe care l-am făcut, am constatat că sunt 16 unităţi de învăţământ neautorizare până în momentul de faţă. Numărul lor s-ar putea să fie puţin mai mare, o să verificăm fiecare şcoală în parte. Şi procesul de autorizare al unei unităţi de învăţământ este un proces continuu. S-ar putea ca anumite unităţi să fie autorizate şi după 15 septembrie”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Francisc Halasz.
Controalele au avut loc în perioada 17 – 21 august șu au fost verificate 19 grădiniţe, 105 şcoli gimnaziale, 50 licee şi opt şcoli de învăţământ special. „Există unităţi de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară până în momentul de faţă. În general, într-o bună parte a comunelor se constată că banii alocaţi pentru aceste reparaţii sunt deosebit de puţini din partea ministerului. S-a dat termen de finalizare a lucrărilor de reparaţii şi igienizare, pentru depunerea şi obţinerea autorizaţiei sanitare, efectuarea unei acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, aprovizionarea imediată cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie. Cauzele majore ale neautorizării unităţilor de învăţământ sunt lipsa de apă, clădirile uzate şi clădiri care au fost retrocedate vechilor proprietari (în acest caz nu se poate obţine autorizaţie sanitară). În general, unităţile şcolare fără autorizaţie se aflau în mediul rural şi, de obicei, nu în centru de comună. La acestea se adaugă şi unităţi de învăţământ din Timişoara unde se desfăşoară ample lucrări de reabilitare”, a mai spus Halasz Ferenc.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

8 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

9 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

11 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

12 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

17 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

17 ore ago