Categories: Invatamant

Scoli din Timis si Timisoara, fara autorizatie sanitara pentru noul an scolar

Nu există alimentare cu apă sau sunt în construcție. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care mai multe școli din Timiș, și chiar din Timișoara, nu vor avea autorizație sanitară pentru anul școlar 2015 – 2016.

Prefectura județului Timiș a întocmit o comisie care să verifice modul în care unitățile de învățământ din județ sunt pregătite pentru noul an școlar. Dintre unitățile verificate, 16 nu vor primi autorizație sanitară. O parte dintre ele se află chiar în Timișoara fiind vorba despre liceele Loga, Calderon, Lenau și Pedagogic. „În cazul în care nu există autorizaţie sanitară într-o şcoală, asta nu înseamnă oprirea procesului de învăţământ în unitatea respectivă, ea va funcţiona pe responsabilitatea directorului, respectiv al finanţatorului unităţii de învăţământ. Dar aici vorbim de nişte clădiri care vor sta goale până la terminarea lucrărilor şi o dată lucrările terminate bineînţeles că ele vor putea fi autorizate. Din controlul pe care l-am făcut, am constatat că sunt 16 unităţi de învăţământ neautorizare până în momentul de faţă. Numărul lor s-ar putea să fie puţin mai mare, o să verificăm fiecare şcoală în parte. Şi procesul de autorizare al unei unităţi de învăţământ este un proces continuu. S-ar putea ca anumite unităţi să fie autorizate şi după 15 septembrie”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Francisc Halasz.
Controalele au avut loc în perioada 17 – 21 august șu au fost verificate 19 grădiniţe, 105 şcoli gimnaziale, 50 licee şi opt şcoli de învăţământ special. „Există unităţi de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară până în momentul de faţă. În general, într-o bună parte a comunelor se constată că banii alocaţi pentru aceste reparaţii sunt deosebit de puţini din partea ministerului. S-a dat termen de finalizare a lucrărilor de reparaţii şi igienizare, pentru depunerea şi obţinerea autorizaţiei sanitare, efectuarea unei acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, aprovizionarea imediată cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie. Cauzele majore ale neautorizării unităţilor de învăţământ sunt lipsa de apă, clădirile uzate şi clădiri care au fost retrocedate vechilor proprietari (în acest caz nu se poate obţine autorizaţie sanitară). În general, unităţile şcolare fără autorizaţie se aflau în mediul rural şi, de obicei, nu în centru de comună. La acestea se adaugă şi unităţi de învăţământ din Timişoara unde se desfăşoară ample lucrări de reabilitare”, a mai spus Halasz Ferenc.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

10 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

11 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

11 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

12 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

12 ore ago