Cât de bune și de accesibile sunt serviciile publice – asta și-a propus să afle Institutul pentru Politici Publice, într-un demers unic în România. Timișoara nu este pe primul loc la nicio categorie, dar stă cel mai bine la capitolul acces la rețeaua de apă.
IPP a făcut evaluarea pe baza unui punctaj realizat de fiecare primărie de reședință de județ, pe baza indicatorilor tehnici și financiari pentru alimentare cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public şi transport public, respectiv a votului cetățenilor din aceste municipii pentru fiecare serviciu în parte. „S-au avut în vedere și performanțele financiare ale fiecărui municipiu, înregistrate pe baza veniturilor proprii și a fondurilor europene atrase. Toate aceste date provin din surse publice și au fost comunicate de autoritățile publice locale”, spune cei de la IPP. Rezultatele acestei analize extinse au fost publicate pe platforma „Plătesc taxe – merit servicii de calitate!”.
Conform analizei IPP, Timişoara nu este pe locul întâi la niciuna din categoriile de servicii analizate. La alimentare cu apă şi a canalizare, servicii gestionate de Aquatim SA, orașul de pe Bega se află pe locul al doilea la gradul de acces la reţeaua de alimentare cu apă. La acces la rețeaua de canalizare suntem pe locul 18, iar la pierderile de apă, pe 11. La preț, în ceea ce privește consumatorii casnici suntem pe locul 19, iar la consumatori industriali, pe 22. La salubrizare, serviciu de care se ocupă Retim Ecologic Service SA, suntem pe locul 35 raportat la cantitatea totală de deşeuri municipale colectate (122.228 tone), respectiv pe 4 în privinţa ponderii colectprii selective a deşeurilor. La preț, cu 10,5 lei/persoană/lună, Timișoara se clasează pe locul 31 la nivel național.
La termoficare, serviciu gestionat de Colterm, Timișoara este pe locul 9 în ceea ce privește ponderea pierderilor de energie termică din sistem, calculate la 30%. Suntem pe 19 la prețul gigacaloriei pentru populație, pe 13 la tariful pentru consumatorii industriali și pe 10 în ceea ce privește subvenția acordată pentru consumatorii casnici. La iluminat public, împărțit între AEM şi Elba, Timişoara este pe locul șapte din punct de vedere al ponderii străzilor iluminate public, respectiv pe 10, din punct de vedere al numărului total de sesizări privind serviciul de iluninat public. La transport public local, aflat în sarcina RATT, cu 695 de mijloace de transport în comun, Timișoara este pe locul 23. Nu a putut fi stabilită însă ponderea gradul de modernizare a parcului auto. Cu un preț de 2 lei / călătorie, Timișoara este pe locul șase la acest capitol. Cum stă fiecare mare oraș puteți vedea aici.
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…