Faptul că artiștii Corului Regal Venlona au fost trimiși la plimbare de polițiștii locali pe când voiau să cânte gratuit în Piața Victoriei a supărat o mulțime de timișoreni. Patru artiști au decis să cânte în același loc, și tot fără aprobare. Agenții aflați la fața locului au luat legătura telefonic cu primarul, care a aprobat evenimentul.
După rușinoasa întâmplare de la finele săptămânii trecute, când Corul Regal Velona a fost alungat din Piața Victoriei, un cvartet din Timișoara a decis să protesteze. La fel ca în cazul olandezilor, artiștii nu au avut aprobare și au decis să cânte pentru timișoreni. Astfel, în Piața Operei, joi la prânz, a apărut cvartetul Capriccioso. Fără să spună un cuvânt, muzicienii au început să cânte, „acompaniați” de trei perechi de dansatori. Trecătorii au rămas plăcut surprinși. „Am inițiat această acțiune pentru a evidenția libertatea manifestărilor culturale, mai ales într-un oraș candidat la titlul Capitală Culturală Europeană în 2021 și, de asemenea, am dorit să ne solidarizăm cu colegii noștri artiști din Olanda, opriți din a-și manifesta gratuit actul cultural în acest oraș. (…) Există un articol în legea activităților publice care susține faptul că pentru activități culturale nu este nevoie de aprobare. Deci probabil că au consultat și ei legea”, spune Petru Șaramet, inițiatorul evenimentului.
Cvartetul Capriccioso este format din artiști ai Operei Naționale Române: „A fost o experiență plăcută și frumoasă. Pe viitor ne-am gândit să organizăm și alte evenimente de acest gen, ca să fie un lucru mult mai frumos și mult mai prezent, care să rămână în sufletul nostru, al timișorenilor ,și în sufletul Timișoarei. Ar fi bine să facem o tradiție din acest lucru”, a declarat Mihai Mișcu, unul dintre artiști. Primarul Nicolae Robu spune însă că astfel de manifestări au nevoie de autorizație. „Poliția a făcut sesizarea așa cum este corect, trebuie să înțelegem că nu suntem în țara nimănui și suntem într-o țară cu legi. Orice eveniment în stradă, potrivit legii, trebuie să aibă autorizație. Deci nu e chiar așa. Într-un oraș, într-o țară civilizată, nu poate face fiecare în stradă ceea ce dorește. Noi suntem foarte deschiși, iar în momentul în care am fost sesizat am spus să fie lăsați să cânte, dar să scrie o cerere de aprobare. Să scrie cererea, care li se aprobă pe loc. Nu-i amendează nimeni. Nu suntem într-un oraș în care să se facă o pasiune din a amenda. Nu știu de ce există o pornire împotriva acestui oraș. E greu de înțeles. În Timișoara există vehemență și netoleranță doar față de răufăcători”, a declarat edilul.
Invalid Displayed Gallery
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…