Toamna la Istanbul: trei zile la intalnirea a doua continente / FOTO

Locul unde se întâlnesc două continente: Europa şi Asia, dar şi două istorii şi culturi: cea grecească, iar mai apoi cea turcească. Acesta este fascinantul Istanbul – sau Constantinopole, sau Byzantium -, un oraş cosmopolit, punct de întâlnire al Apusului cu Orientul.

Începutul lunii septembrie, când se aprind culorile toamnei, este perioada perfectă pentru o escapadă de neuitat în care să vizităm cele mai impresionante monumente ale civilizaţiilor ce şi-au pus amprenta asupra acestui incredibil oraş. Agenţia de turism Ultramarin a pregătit un city-break la Istanbul în perioada 3 – 6 septembrie, cu zbor din Belgrad şi însoţitor de grup documentat. Se ajunge la Istanbul în jurul prânzului, aşa că rămâne întreaga după-amiază pentru o primă impresie despre oraş: se va face o plimbare cu însoţitorul de grup la Marele Bazar, care atrage turiști din toata lumea și sute de mii de vizitatori pe zi și unde puteți descoperi comercianți de antichități, bijutieri, tăbăcari sau vânzători de covoare. Marele Bazar sau Bazarul Vechi e o construcţie uluitoare, un labirint de alei acoperite, prin care se înşiruie peste 4.000 de magazine – un orăşel în miniatură, făcut numai din prăvălii. Acestea sunt grupate în funcţie de profilul lor: magazinele de bijuterii într-o anumită zonă a bazarului, magazinele de covoare în alta, argintăria la un loc, mătăsurile, dulciurile, pielăria, încălţămintea – toate au zone bine delimitate. Nu vă rămâne decât să negociaţi cu vânzătorii, pentru care târguiala e un aspect obligatoriu al comerţului, indiferent cât de mare sau de mică este valoarea achizţiei.

În cea de a doua zi veți vizita Moscheea Albastră, aflată faţă în faţă cu Catedrala Sfânta Sofia. Frumoasa moschee a fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I, în stilul islamic, clasic otoman, şi este unul dintre cele mai impresionante monumente din lume. Este unica moschee din Turcia construită cu şase minarete. În centrul curţii interioare există o fântână pentru abluţiune cu şase coloane de marmură. Interiorul moscheei este invadat de lumina venită de la cele 260 de ferestre. Datorită plăcilor albastre ce decorează pereţii interiori, moscheea este cunoscută drept Moscheea Albastra. Pentru decorarea interiorului a fost nevoie de fix 21.043 de plăci. Catedrala Sf. Sofia, una dintre cele mai mari minuni ale arhitecturii, a fost construită în forma sa actuală în anul 536 de Împăratul Iustinian.

Agenţia de turism Ultramarin vă recomandă ca în ziua a treia să nu rataţi o croazieră pe Bosfor. Veți vizita Spice Bazaar (Egyptian Bazaar), bazarul de mirodenii. Aerul de aici este plin de arome ispititoare ale diverselor condimente – scorțișoară, chimen, șofran, mentă, cimbru etc. Veţi găsi numeroase magazine unde se vând condimente, fructe, legume, flori sau delicii turcești. În continuare veţi face o excursie tradiţională cu barca de-a lungul ţărmului și veți putea admira un mozaic încântător de vile din lemn, palate de marmură, cetăţi şi mici sate de pescari. Veţi trece și pe lângă magnificul Palat Dolmabahce şi apoi pe lângă parcurile și pavilioanele imperiale ale palatului Yildiz. Mai jos de primul pod al Bosforului se trece pe lângă localitatea Ortakoy, unde sunt înşirate galerii de artă moderne, magazine de cadouri, baruri, restaurante şi piaţa de vechituri de duminică. După prânz se va vizita Palatul Topkapi, simbol al Imperiului Otoman, care se află între Cornul de Aur şi Marea Marmara, oferind o panoramă superbă asupra Strâmtorii Bosfor. Apoi veți face o oprire pentru vizitarea Moscheii Suleymaniye, construită de Suleyman Magnificul între anii 1550 și 1589. Opţional puteţi participa la o seară turcească cu cină şi spectacol tradiţional.

O excursie unică, de neratat, o excursie ca un vânt cald de toamna, în care Agenţia de turism Ultramarin vă invită cu drag. Detaliile acestei călătorii le găsiţi aici.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Proiectul Treasure of Timișoara a ajuns la final/FOTO

Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la…

16 minute ago

Surpriză de proporţii! Nicolae Robu, primul consilier personal al lui Alfred Simonis. Al doilea consilier va fi Cristian Moş

Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului…

27 de minute ago

Se suspendă circulația vaporașelor pe Bega timp de patru zile

Timp de patru zile, vaporașele nu vor mai circula pe Bega. Măsura a fost luată…

29 de minute ago

Simonis se gândește la o nouă organigramă la CJT. O parte din servicii, asistența socială sau paza, ar putea fi externalizate

  Noul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, spune că nu a reușit încă…

33 de minute ago

Nu două, ci trei reprezentaţii pe scena Naţionalului timişorean cu John Malkovich în luna noiembrie

Succes garantat! Ca urmare a interesului publicului pentru evenimentul teatral care îl are ca protagonist…

41 de minute ago

VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

2 ore ago