„21 de orice altceva”! Mai marii orasului nu vor sa faca flotari pentru a sustine Timisoara Capitala Culturala

Inițiativa pornită de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 nu este văzută cu ochi buni de oficialii orașului. Concret, este vorba despre campania „21 de flotări pentru Timișoara – oraș candidat”, care îi îndeamnă pe timișoreni să facă sport pentru a promova orașul. Politicienii și oamenii de cultură ai urbei recunosc că inițiativa e „năstrușnică”… dar inutilă. Mai mult, nici care nu se înghesuie la făcut flotări.

Luni, 31 august, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a anunțat o campanie inedită pentru a promova candidatura orașului la prestigiosul titlu. Concret, inițiativa îi provoacă pe timișoreni să se filmeze făcând flotări pentru a promova proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană. Videoclipurile ar urma să fie postate pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #21pushups, pentru a putea fi vizualizate de cât mai multă lume. Cu toate acestea, inițiativa nu a fost văzută cu ochi prea buni de mulți timișoreni care s-au plâns că nu înțeleg care e legătura dintre flotări și cultură. La aceeași concluzie au ajuns și diferiți politicieni din Timiș, care spun că inițiativa, deși „năstrușnică”, nu are legătură cu titlul pe care îl dorește orașul de pe Bega. Spre exemplu, președintele Consiliul Județean Timiș, Titu Bojin, spune că ar face și 44 de flotări dacă ar știi că acest lucru ar putea să ajute orașul în lupta pentru titlul de Capitală Culturală. Dar, în condițiile în care știe că nu are cum să ajute orașul nu are de gând să facă niciuna. „Din punctul meu de vedere nu cred neapărat că e rea inițiativa, dar cred că era nevoie de alte posibilități de a ne de implica în a ajuta orașul să ajungă capitală culturală. Cred că e nevoie de altfel de inițiative și de proiecte ca să facem. (…) Campania e deja pornită și probabil că ajută la sănătate, dar nu văd legătura. Sincer, nu aș face 21 de flotări. De fapt aș face și 44 de flotări dacă aș știi că într-adevăr că ajută”, a declarat Bojin. O opinie similară are și Sorin Grindeanu, liderul PSD Timiș, care s-a declarat dezamăgit de campanie: „Eu am făcut o conferință de presă în care îi rugam să prezinte un plan concret prin care să ne atingem obiectivul. Dacă asta reprezintă planul concret… pot să spun că sunt dezamăgit. Poate nu văd eu substratul dar nu înțeleg ce legătură are una cu alta. Întreb retoric: dacă facem toți 21 de flotări, ce? Eu mă așteptam la un sistem concret de proiect pe etape. Sincer mă încearcă un sentiment de dezamăgire vizavi de seriozitatea celor care au propus și un pic de teamă față de rezultatul pe care îl avem în această competiție. Dacă s-ar întâmpla să fac 21 de flotări și asta ne-ar duce pe toți să câștigăm, nu ar fi o problemă. Dar nu văd legătura”.

Senatorul liberal Ben Oni Ardelean crede că ideea de a face 21 de „ceva” pentru oraș nu e rea, dar era mult mai potrivit să fie vorba despre 21 de acțiuni culturale: „Sportul e extrem de sănătos, însă nu cred că el poate să ne promoveze în această competiție. Ceea ce cred e că orice fel de proiecte de creativitate sunt foarte bune. Cu sport nu putem să promovăm cultura, sunt două paliere diferite. (…) Aș face 21 de tablouri dacă aș fi un pictor celebru”, a încheiat PNL-istul. Consilierul local Alfred Simmonis s-a arătat foarte nemulțumit de acțiune. Întrebat dacă ar face cele 21 de flotări, PSD-istul a răspuns: „Eu aș face orice pentru oraș, dacă aș știi că ar ajuta. Dar o astfel de inițiativă la lansarea proiectului Timișoara Capitală Culturală 2021 cu un concurs de flotări mi se pare cea mai penibilă metodă din istoria acestei competiții. Dar, este în armonie cu tot ceea ce face administrația Robu cu privire la acest concurs”.
Inițiativa Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021 nu a fost înțeleasă nici de oamenii de cultură ai orașului, iar o parte dintre ei nu au dorit să comenteze inițiativa. „Nu știu dacă aș face… mi se pare ciudat. Nu știu ce să zic. O fi bine, nu-mi dau seama. Nu mor de dragul inițiativelor ăstora paradoxale. Am impresia că trăim o epocă a teribilismului ca să ieșim în față cu tot felul de năstrușnicii. Poate că sunt eu prea bătrân pentru lucrurile astea. Nu gust teribilisme de felul acesta. În perioada comunismului ne permiteam asemenea teribilism, dar atunci aveai un factor de opoziție”, a declarat prozatorul Viorel Marineasa. Totuși, pentru cei care nu au de gând să se apuce de făcut flotări există și o variantă mai… culturală. Este vorba despre campania #poartaocarte, care se adreseaza cititorilor. Campania a fost realizată în parteneriat cu asociația și le propune timișorenilor să arate ce și de ce citesc.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

5 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

5 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

5 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

6 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

7 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

10 ore ago