Categories: Cronică de film

Agentul de la U.N.C.L.E. (cronică de film)

În aceste zile la Cinemacity ruleză un nou film de spionaj, aventuri și cu multă calitate. Agentul de la U.N.C.L.E., căci despre el vorbesc, pare a fi un test de piață pentru o nouă serie de filme de aventuri. Eu cred că este un test reușit și aștep cu nerăbdare continuarea.

Napoleon Solo și Illya Kuryakin sunt cei mai buni agenți secreți din cele două mari agenții care s-au luptat în timpul războiului rece: CIA și KGB. Cei doi se cunosc în timpul unei misiuni de extracție a unei mecanice auto Gaby Teller din Berlinul de est. Bineînțeles, cei doi au misiuni diametral opuse. Solo să o aducă teafără în Berlinul occidental, Illya să zădărnicească planurile americanului. Confruntarea dintre cei doi, încheiată cu victoria lui Solo, crează atmosfera în care se va desfășura întreg filmul.

Lung metrajul reînvie un serial TV din anii 60 numit tot Agentul de la U.N.C.L.E. (United Network Command for Law and Enforcement), serial care în plină perioadă a războiului rece avea o altă rezonanță. Colaborarea dintre cele două agenții pentru o cauză mai bună fiind în cel mai fericit caz o utopie și deci tratată cu o mică grimasă umoristică.

Acțiunea din film se desfășoară înaintea evenimentelor din serial, prezentând primele acțiuni a celor doi. Din capul locului trebuie spus că deși în a doua acțiune cei doi colaborează, în subsidiar fiecare agenție își urmărește propriul interes. Dominația completă asupra lumii.

Agentul de la U.N.C.L.E. este un film de spionaj, aventură și comedie. O rețetă perfectă pentru o seară plăcută de vară. Cei trei actori principali: Henry Cavill (Solo), actor angrenat în multe roluri de erou: Theseus din Immortals sau Superman din Man of Seel și pe care o să-l reîntâlnim în Batman v Superman: Dawn of Justice, apoi Armie Hammer în rolul rusului Illya un tânăr cu potențial, remarcat în The Lone Ranger unde joacă alături de Johnny Deep și Alicia Vikander (Gaby Teller, fiica savantului Teller) care a făcut un rol excelent în Ex Machina (Ava); cei trei reușesc să colaboreze excelent creând personaje credibile, puternice cu o chimie bună între ei. Cei trei au reușit să confere scenariului slăbuț în idei, suficientă calitate pentru a putea fi remarcat. De altfel, lipsei de originalitate și de suspan i se mai adaugă și creionarea schematică, fără vigoare a personajelor secundare. Micile excepții, cum ar fi a doctorului nebun sunt doar excepții.

Spre final, după multe urmăriri, cascadorii și agape amoroase, adevărata identitate a tinerei mecanice auto ne este dezvăluită, introducându-ne într-o atmosferă de James Bond, dar pe ușa din spate.

Regia, filmările, lumina și muzica sunt excelente. Alături de jocul actorilor principali, dau savoare filmului făcând uitate scenele schematice și previzibile. Se așteaptă ca pornind de la acest prim film să urmeze o serie, care se va alătura deja celebrelor serii cu James Bond și Jason Bourne.

Share
Published by
Daniel Timariu

Recent Posts

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic,…

22 de minute ago

Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30

Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A…

26 de minute ago

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

5 ore ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

5 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

5 ore ago