Categories: Klaus Vaterland

Hotul prins-neprins e patron de fotbal cinstit

Vă mai amintiți de fostul premier și președinte PSD Adrian Năstase? Dar de vremurile trăite sub dumnealui ca mare șmecher în țara asta? Unii își mai amintesc, alții nu. Pe unii i-a deranjat semidictatura de atunci, alții au rămas la ideea e că o guvernare bună e aia care nu te lasă să mori de foame. După arestarea lui „Bombonel”, mă întrebam dacă soarta nu a fost nedreaptă cu omul ăsta, fiind clar că în epoca lui nu se punea problema ca ditamai premierul care fură de la popor să fie vreodată osândit pentru asta. Prin urmare, nu a fost avertizat, să aibă și el de ales, ci băgat printre primii în bibliotecile pușcăriei. Uitați-vă la corupții de azi. Pe ăștia nu poți să-i plângi că intră la zdup. Dacă, după atâtea precedente, tu primar, parlamentar, politician mai furi, înseamnă ori că nu te ajută capul, ori la mijloc e un calcul. Atâtea milioane de euro pentru atâția ani de detenție. Dacă ești tânăr și ai vreme, poate fi și asta o afacere.

Dar să revin la Adrian Năstase și la principiile sale. Nu de puține ori, ieșirile publice ale fostului pușcăriaș Adrian Năstase păreau să apese și mai greu pe actuala clasă politică. Cu aerul său de intelectual rasat, cu umorul său fin, „Bombonel” dădea măsura involuției acestei caste de după prăbușirea sistemului său de șmenuri și valori „democratice”. Când vezi un Vanghelie cu dificultăți de exprimare, un Oprescu vulgar, un Mazăre malagambist, un Pinalti cu meclă de șef de aprozar, te întrebi până unde coborâm ștacheta, căci până la urmă infracțiunea se duce, dar intelectualul cu barbișon rămâne. Cu aerul ăsta elevat, Adrian Năstase mai poate păcăli lumea. Zilele trecute, într-o incursiune în lumea fotbalului, acest monument de pesedism totalitar a emanat teoria că de aia fotbalul românesc e praf, pentru că DNA a băgat la pușcărie și anchete patronii de cluburi. Au mai încercat alții să-i plângă la fel și pe primari. Că de aia nu mai fac nimic, pentru că le e frică să semneze, iar noi o vom duce prost pentru că nu ne protejăm hoții.

Asta este filosofia lui Adrian Năstase. Libertatea și democrația nu sunt bune tocmai din cauză că dau naștere unor mecanisme de pe urma cărora hoții destoinici sunt băgați la pușcărie. Teoria asta devine imbatabilă tocmai când i se confirmă reversul. Ce-o să zică omul când vede că un primar cinstit e inutil precum un bou, în timp ce ala de dinainte zace la pârnaie, cu tot cu hărnicia și spiritul său gosdpodăresc? Lasă, dom’le, dreptatea, lasă matale legea și comisionul, unde sunt parcările, unde sunt terenurile de sport, unde sunt școlile renovate și spitalele dotate?

PS1. Concomitent, dar fără legătură cu freamătul lui Adrian Năstase, președintele Sebastian Răducanu (PSD Timișoara) a spus presei că este inadmisibil ca cluburile sportive să fie susținute 100% din fonduri publice. Și că ar trebui să fixăm un prag de bun simț, cam pe la 30%, pentru implicarea autorităților locale în sport. Restul de 70% urmând să revină finanțatorilor privați. Perfect adevărat? Chiar sănătos. Dacă știe junele Răducanu pe cineva privat în Timișoara care este de acord să bage, măcar în primul an, 70% dintr-un buget de patru-cinci milioane de euro pentru Liga 1 la fotbal, să ne spună și nouă. Vrea cumva tata?

PS2. Tot în armonie cu filosofia anti-fotbal a PSD Timiș, dr. Marius Craina, probabil viitorul candidat social-democrat la poziția de sparring-partner la Primăria Timișoara, și-a amintit câte puteam face noi dacă nu se dădeau bani la acea Poli dublu vicecampioană din vremea lui Iancu. Mai multe maternități și un stadion nou-nouț. Chestia cu stadionul e răsuflată rău, că nu costă numai cât a primit echipa atunci, minus câteva maternități, dar a fost băgată la înaintare pentru cei ca mine, iubitori de arene noi-nouțe. Plus că te întrebi pentru cine ai fi făcut stadionul dacă nu mai aveai echipă. Maternitățile însă erau aur acum. Cine știe câte astfel de maternități s-ar mai fi făcut dacă nu se dădeau bani la rugby, la handbal, la baschet, în sala polivalentă a UPT și alte inutilități. Enorm de multe. Să aibă arădenii, cărășenii și… corect, mehedințenii unde să nască cât mai mulți timișoreni cu certificat.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

38 de minute ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

O oră ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

2 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

2 ore ago

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

3 ore ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

4 ore ago