Reabilitarea statuii Sfintei Maria și a Sfântului Ioan Nepomuk din Piața Libertății a fost finalizată după ceva mai mult de trei luni de muncă efectivă. Monumentul nu mai este protejat cu plasă, împotriva porumbeilor fiind aleasă o „armă” mult mai modernă, aprobată, totuși, de Comisia Națională de Monumente. Cât de eficientă va fi aceasta rămâne de văzut.
Statuia din Piața Libertății a fost comandată, în 1753, la Viena, de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat, în manieră barocă, de sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger, în materialul ales fiind calcarul de Leitha și gresia, în alcătuirea nucleului central. Monumentul a fost restaurat în anii 1999-2000, lucrarea fiind realizată de restauratorul în piatră Ion Oprescu. Primăria Timișoara și-a asumat, ca și contribuție proprie la proiectul de reabilitare a zonei Cetate, o nouă restaurare a statuii. Acesta a început efectiv în luna iunie și s-a terminat în aceste zile.
„Mă bucur că a putut fi dezvelită această minunată statuie, după ce a fost restaurată. Sunt convins că timişorenii şi vizitatorii Timişoarei vor aprecia modul în care ea arată după o intervenţie a unui profesionist adevărat în restaurări, Ion Oprescu. În sfârşit, acest monument excepţional este cu adevărat pus în valoare şi poate fi văzut în toată splendoarea sa, aşa cum sunt în general monumentele puse în valoare în pieţele faimoase ale lumii. Nu mai este mascat de nimic şi cred că, împreună cu backgroundul pe care îl vedem când venim de pe strada Alba Iulia, mă refer la Primăria Veche, sau cum venim în sens contrar, cu Catedrala Ortodoxă, oferă o imagine de adevărat oraş cu istorie pentru Timişoara”, a declarat primarul Nicolae Robu. Restaurarea a costat 105.575 lei, adică aproape 24.000 de euro, bani proveniți de la bugetul local.
Statuia nu mai este protejată cu plasă contra porumbeilor. De această dată s-a optat pentru montarea unor dispozitive cu ultrasunete. „Recunosc că nu se integrează cu monumentul baroc, se va găsi până la urmă o soluţie (…) am renunțat la varianta cu plasă, pentru că am avut discuții de la bun început, fotografii nu puteau să facă poze… Singura soluţie ar fi să mutăm porumbeii, e unica variantă deșteaptă, să nu-i mai hrănim aici. Acum sursă de apă nu mai avem, a dispărut fântâna. În Paris sunt specialiști care mută porumbeii. Le pun apă și mâncare în zona în care vor să-i mute”, a explicat restauratorul Ion Oprescu. „ Reabilitarea corespunde 100% cu ceea ce am găsit eu. S-a făcut un proiect care a fost avizat de Comisia Naţională de Monumente, de asta a întârziat un pic șantierul. Orice șantier de restaurare se face primăvara sau toamna, pentru că sunt parametri, sunt produse care nu rezistă la temperaturi ridicate. De exemplu, a trebuit să aștept să aștept să scadă temperatura, pentru că un anumit produs la 30 de grade ia foc. Era spectaculos dacă se aprindea monumentul…”, a mai spus specialistul.
„S-a lucrat pe bază de proiect aprobat de toate forurile cu atribuții în domeniu când vine vorba despre un monument atât de valoros”, a spus, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Acesta nu a putut preciza totuși ce se va întâmpla dacă dispozitivele cu ultrasunete nu-și vor dovedi eficiența, așa cum s-a întâmplat și în cazul ciorilor din Parcul Catedralei. În același timp, porumbeii își reluau „atacul” asupra statuii rămase fără plasa de protecție…
Invalid Displayed Gallery
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…
Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…
Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…