Categories: Social

Salvarea Bailor Turcesti din Piata Libertatii, ceruta inclusiv de la Academia Romana

Aproape 700 de semnături a strâns petiția online inițiată împotriva soluției de îngropare a Băilor Turcești din Piața Libertății. Printre cei care se opun variantei agreate de Ministerul Culturii se numără mai multe personalități, inclusiv președintele secțiunii de Istorie și Arheologie a Academiei Române.

Ministerul Culturii a aprobat pentru Băile Turcești din Piața Libertății. „conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor Turceşti”. Altfel spus, vestigiile vor fi „îngropate” în pavaj, locul în care se află acestea urmând să fie marcat la suprafață. Ideea a stârnit însă nemulțumirea timișorenilor, oameni simpli sau experți. Așa au apărut întâi o petiție online și, ulterior, un protest public, desfășurat săptămâna trecută. „Acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România. Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste un metru, cu o dimensiune impresionantă (aprox. 33×13 m) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu trebuia integrat în circuitul turistic al pieței. (…) Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi îngropate pentru totdeauna”, explica arheologul Alexandru Hegyi, inițiatorul protestului.

Petiția împotriva îngropării băilor otomane din Piața Libertății a fost semnată până acum de 700 de oameni. Printre aceștia se numără acad. Alexandru Vulpe, președintele Secțiunii de Istorie și Arheologie a Academiei Române, reputați istorici și arheologi precum Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Gheorghe Lazarovici, Costin Feneșan, Cristina Feneșan, Coriolan Opreanu, Adrian Rusu, Alexandru Diaconescu, Viorel Achim, Eugen Teodor, Radu Ardevan. Au semnat, de asemenea, petiția istoricul Victor Neumann, directorul Muzeul de Artă Timișoara, Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Banatului, Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj, Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie Caransebeș, Gică Băeștean, șeful Muzeului arheologic Sarmisegetuza. Cu toții sunt de acord că îngroparea vestigiilor este „o soluție mediocră, care nu servește interesele locuitorilor orașului Timișoara”. Petiția va fi transmisă primarului Nicolae Robu, căruia i se cere revenirea la soluția inițială, aceea de conservare și punere în valoare a vestigiilor, așa încât băile turcești să fie vizibile. Petiția poate fi semnată în continuare aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago