Întreținerea obiectelor de artă urbană și a vestigiilor din centrul Timișoarei a fost atribuită din prima încercare. Licitația organizată de primărie și-a desemnat câștigătorul, o firmă care va primi, pentru patru ani, aproximativ 112.000 de euro.
Primaria cauta firma care sa intretina vestigiile si mobilierul urban din centrul istoric. 150.000 euro pentru 4 ani
Curățate cu jet de apă și șterse manual cu pâslă – este tratamentul la care vor fi supuse, în următorii patru ani, obiectele de artă urbană din bronz din centrul Timișoarei. Primăria scoate la licitație serviciile de întreținere a vestigiilor și a altor obiecte de artă din centrul istoric, cu un contract valabil pe 4 ani, pentru care este dispusă să plătească aproape 150.000 de euro.
Muzeul National al Banatului: Daca primaria ar fi facut ce trebuie, nu s-ar fi blocat lucrarile pe Popa Sapca
Muzeul Național al Banatului respinge categoric acuzațiile de sabotaj și boicot aduse de primarul Nicolae Robu în cazul șantierului de pe strada Popa Șapcă. Arheologii sunt cât se poate de clari: nu au făcut decât să respecte legea, ceea nu se poate spune despre municipalitate.
Vestigiile inchid santierul pe o portiune din Popa Sapca. Robu vorbeste despre un boicot
Lucrările de pe strada Popa Șapcă sunt oprite din nou, de această dată din cauza unei sesizări făcute la poliție, legate de vestigiile descoperite aici. Primarul Nicolae Robu vorbește de boicot și de plângeri penale. Între timp, firma care lucrează acolo a fost amendată cu 10.000 lei.
Pauza pe santierul de pe strada Popa Sapca. Stau si muncitorii, stau si arheologii
Pe strada Popa Șapcă, lucrările de extindere la patru benzi au luat o pauză. Urmează să se facă descărcarea arheologică, dar avizele de la Comisia Națională de Arheologie nu au ajuns încă la Timișoara.
Controversatul santier din Cetate s-a inchis, insa lucrarile continua si in 2016 / FOTO
Șantierul din Cetate a fost închis oficial în penultima zi a lui 2015, cu un concert de muzică veche și o plimbare a primarului Nicolae Robu pe o bună parte din străduțele pietruite. Se va lucra însă și anul viitor în Piața Sf. Gheorghe și n-au lipsit contestatarii proiectului, care au reclamat, timid totuși, distrugerea vechii Timișoare.
Baile turcesti din Piata Libertatii raman la suprafata asa cum s-a stabilit: sub forma de macheta / FOTO
Șantierul din Cetate trebuie finalizat integral până la 31 decembrie. Se muncește de zor în această perioadă, ultimele fiind lucrările de conservare a vestigiilor din Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe, și așa începute foarte târziu. Primarul Nicolae Robu e optimist și susține că i-a mai venit o idee… cuprinsă însă deja în proiect.
Salvarea Bailor Turcesti din Piata Libertatii, ceruta inclusiv de la Academia Romana
Aproape 700 de semnături a strâns petiția online inițiată împotriva soluției de îngropare a Băilor Turcești din Piața Libertății. Printre cei care se opun variantei agreate de Ministerul Culturii se numără mai multe personalități, inclusiv președintele secțiunii de Istorie și Arheologie a Academiei Române.
Cat de reprezentativa poate fi pentru Timisoara o cacastoare turceasca?
În urmă cu câteva zile, pe o vreme câinoasă, cîteva zeci de timișoreni s-au adunat în Piața Libertații, pentru a protesta împotriva îngropării unor vestigii despre care arheologii spun că ar fi fost băi turcești. Mai mult, protestarii se gândesc chiar să blocheze lucrările de conservare.
Solutie extrema pentru salvarea Bailor Turcesti! S-ar putea ajunge la blocarea lucrarilor / FOTO
Protestul pentru salvarea Băilor Turcești din Piața Libertății, convocat pe Facebook, s-a ținut, joi după-amiază, pe o ploaie mocănească. Oamenii au cerut primăriei să nu permită îngroparea vestigiilor și sunt dispuși chiar să împiedice lucrările! Primarul Nicolae Robu spune că n-are cum să schimbe soluția propusă de specialiști.
Haideti sa pazim Baile Turcesti! Protest impotriva ingroparii vestigiilor din Piata Libertatii / FOTO
Băile Turcești din Piața Libertății vor dispărea de la vedere în scurt timp, odată ce muncitorii vor începe să pună în practică proiectul agreat de Ministerul Culturii. Timișorenii sunt însă chemați să iasă în stradă și să protejeze această importantă pagină din istoria orașului lor. Primul protest are loc joi.
Baile Turcesti din Piata Libertatii nu raman la vedere! Cand vor fi bani, vor putea fi expuse
E oficial: Băile Turcești din Piața Libertății vor fi îngropate din nou și marcate doar în pavaj! Ele vor fi acoperite, printr-o soluţie de protejare in situ reversibilă, care va permite, cândva, expunerea lor integrală. Acum nu sunt bani pentru așa ceva.
Peste doua luni aflam ce se intampla cu vestigiile din Cetate! De conservat, probabil abia la anul
Avem vestigii în zona Cetate, dar nu știm pentru cât timp. După ce au stat deja luni bune la voia capriciilor vremii, acestea vor rămâne în același stadiu minimum încă jumătate de an. Primăria a atribuit, în sfârșit, contractul de punere în valoare a acestora, dar proiectul are termen de execuție opt luni. Cel puțin!
Zona Cetate ar putea sa nu fie gata la timp! Daca licitatiile se prelungesc, proiectul e in pericol
Reabilitarea centrului istoric ar putea să nu fie gata în termenul asumat prin contract și s-ar putea să dăm o parte din bani înapoi. Primarul Nicolae Robu admite, pentru prima dată, că acest lucru este posibil. Deși nu există soluții agreate pentru conservarea vestigiilor, edilul e categoric: nu vrea ca fostele băi din Piața Libertății să rămână descoperite și să se transforme în groapă de gunoi! Părerea lui nu contează însă.
Conservarea vestigiilor din Cetate costa peste trei milioane de euro, se cauta proiectant
Cu toată zona centrală a orașului în șantier și fără soluții finale pentru conservarea descoperirilor arheologice făcute în timpul lucrărilor, Primăria Timișoara cumpără servicii de specialitate, în vederea punerii în valoare a acestor vestigii. Anunțul a fost pus pe SEAP, ofertele se deschid pe 3 martie, iar suma nu este deloc neglijabilă: peste 3 milioane de euro.
Baia turceasca din Piata Libertatii s-a „inecat” de patru luni la… primarie!
Pavajul e aproape gata, dar fosta baie turcească din Piața Libertății e acoperită cu o banală folie de plastic. Primarul Nicolae Robu e convins că problema s-a înțepenit la Ministerul Culturii. Conform arheologilor însă, lucrurile sunt mult mai simple și depind exclusiv de primărie. Și asta, nu de ieri, de azi, ci din… iulie!
Vestigiile din Piata Libertatii, lasate in bataia vantului de Ministerul Culturii
Piata Libertății va fi gata până la Crăciun, dar nimeni nu știe ce se va întâmpla cu vestigiile scoase la suprafață de arheologi astă-vară. Autoritățile așteaptă încă un răspuns de la Comisia de Monumente a Ministerului Culturii, chestiune care îl irită pe primarul Nicolae Robu.
Piata Sf. Gheorghe, reasamblata si conservata ca la puzzle / FOTO
Piața Sfântul Gheorghe, cea mai mică dintre cele trei aflate în reabilitare, începe să capete formă pe planșetele arhitecților. Statuia care a dominat acest areal va fi amplasată în interiorul zidurilor descoperite. Vestigiile vor fi desfăcute ca la puzzle, tratate cu materiale speciale și apoi reasamblate.
O ecluza din secolul al XVIII-lea, salvata printr-o solutie spectaculoasa / FOTO
Arhitecți și investitori vor să salveze încă o bucată din istoria Timișoarei. Aceasta a ieșit la iveală în timpul lucrărilor de pregătire pentru ridicarea celei de-a cincea clădiri a City Business Centre, în Piața 700. O ecluză din secolul al XVIII-lea, despre care nu se știa mare lucru, s-a înfățișat în toată splendoarea sa imediat ce au început săpăturile pentru fundație. Există trei variante pentru salvarea sa și tot ce lipsește este o aprobare de la Ministerul Culturii.
Istoria Timisoarei, distrusa de buldozerele Universitatii de Vest
Timișoara vrea să ajungă capitală culturală europeană, dar își îngroapă istoria. Universitatea de Vest a început o lucrare pe strada Oituz, fără a avea aviz de descărcare arheologică. Mai multe vestigii au fost acoperite cu betoane, în pofida avertismentelor date de arheologii de la Muzeul Banatului. Primăria și Poliția au demarat anchete în acest caz.
- 1
- 2