Categories: Sănătate

Se deschide, in sfarsit, Oncogen! Centrul pentru tratarea cancerului trebuia inaugurat de cativa ani

Centrul de Terapii Genetice și Celulare în Domeniul Cancerului Oncogen va fi, în sfârșit, deschis, cel puțin teoretic, în această toamnă. Asta, după mai multe amânări. Coordonatorii proiectului au anunțat că Oncogen ar trebui să fie funcțional în aproximativ o lună.

Lucrările la construcția clădirii pentru centrul Oncogen sunt pe ultima sută de metri, iar deschiderea oficială ar urma să aibă loc în perioada 20 – 25 octombrie. Acum se fac ultimele retușuri. „După câţiva ani de la demararea proiectului Oncogen, am ajuns pe ultima sută de metri, astfel încât în săptămâna 20-25 octombrie să fie inaugurat. Acest proiect de anvergură va creşte nivelul de pregătire şi de profesionalism al spitalului. Mai sunt câteva mici lucruri de remediat. În mare parte, licitaţiile au fost încheiate, peste 90% proiectul Oncogen este finalizat”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina. Proiectul a costat peste zece milioane de euro, banii proveniți din fonduri europene. Dacă, în ceea ce privește clădirea, lucrurile par puse la punct, nu același se poate spune și despre personalul care va lucra aici. „Săptămâna viitoare va fi definitivată schema de personal care va deservi centrul Oncogen şi o să se poată face angajări. 35 – 40 de oameni vor fi angajaţi în cadrul centrului”, a mai spus Craina.

Centrul de Terapii Generice și Celulare în Domeniul Cancerului Oncogen va fi cel mai mare centru de tratarea cancerului din estul Europei. Aici va funcționa și o mică fabrică de medicamente, vaccinuri și celule stem. La parter, clădirea va avea mai multe săli de documentare, iar la primul etaj se vor face cercetări. La al doilea etaj se vor face diagnosticări avansate ale cancerului pentru terapie personalizată. De asemenea, în clădire se vor face și experimente. „Cred că Oncogen este şi cel mai frumos proiect, mă refer la arhitectură, şi cel mai reuşit centru de cercetări la nivel naţional, din zona medicală, cel puţin. El este, în esenţă, un centru dedicat cercetărilor în cancer, care merg de la experimente în laborator până la tratamente experimentale. Oncogen va fi un mare câştig pentru Spitalul Judeţean şi pentru Timişoara. Oncogen are trei linii majore de cercetare şi poate să găzduiască până la 50-60 de cercetători. Principala linie de cercetare este legată de cancer, a doua, de celulele stem şi medicina regenerativă, şi a treia, de imunoterapii în cancer sau bolile alergice”, a declarat Virgil Păunescu, manager de proiect.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

21 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago