În aproximativ doi ani, Timișoara ar putea avea un futuroscop care să atragă mii de vizitatori în fiecare lună. Proiectul prezentat în iunie la ședința Consiliului Consultativ Economic are acum o primă propunere de finanțare. Primăria s-ar putea asocia într-un parteneriat public-privat cu o firmă din Luxemburg.
La ședința din luna iunie a Consiliului Consultativ Economic (CCE) al Timişoarei, Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român şi membru al CCE, a prezentat un proiect foarte îndrăzneț, așa-numitul Futuroscop. „Este vorba despre un muzeu al anticipaţiei știinţifice şi un spaţiu virtual, unde găseşti spaţii de educaţie prin evenimente, o lume virtuală. Fiecare vizitator are posibilitatea să «zboare» în cosmos, să vadă oraşele mari prin 3D. Practic, copiii se duc şi fac ore de chimie, fizică, electronică, Futuroscopul combină educaţia elevilor cu partea de distracţie”, explica, atunci, Bedros. Conform acestuia, pentru construirea unui astfel de centru ar fi nevoie de o investiție cuprinsă între 50 și 100 de milioane de euro.
La ședința de miercuri, Dan Bedros a venit și cu o propunere concretă de finanțare. Este vorba de o firmă din Luxemburg, interesată să asigure finanţarea într-un parteneriat public-privat cu Primăria Timişoara. „Am discutat cu o firmă din Luxemburg, Arb Capital, care este dispusă să finanţeze prin fonduri nerambursabile partea educaţională. Ei au propus structura unui parteneriat public-privat, în care autorităţile să vină cu partea de teren, autorizații și utilităţi, iar firma cu finanţarea. Primăria poate să participe și cu finanţare şi atunci are cotă mai mare în acest consorţiu. Cred că Timişoara este locul ideal pentru construirea unui astfel de centru. Dacă propunerea mea este acceptată, eu îi invit, sunt gata să vină să semneze un memorandum în care să stabilească cu autorităţile locul fiecăruia în această asociere”, a declarat omul de afaceri.
Futuroscopul de la Poitiers ar putea fi modelul ideal pentru Timișoara. Acesta are o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro pe an și 1,5 milioane de vizitatori.. „Acolo există spaţii 3D, 4D, 5D, lupte laser, holograme, tot ce înseamnă această dezvoltare a viitorului la nivelul parcului de distracţii. Mai există în Franţa, lângă Paris, Cite des Sciences, unde toate universităţile au laboratoare, iar copiii vin şi fac laboratoare de mecanică, transport. Noi am vrea ca această platformă de la Timişoara să combine partea de educaţie cu partea de dezvoltare, ca orice proiect de asemenea dimensiune”, a mai spus Dan Bedros. Conform acestuia, la Timișoara ar putea fi construit un astfel de futuroscop în aproximativ doi ani. Rămâne de văzut în cât timp va fi parcursă distanța de la vorbe la fapte.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…