Categories: Economic

Bani din Luxemburg pentru Futuroscopul de la Timisoara: prima propunere pentru lumea 3D

În aproximativ doi ani, Timișoara ar putea avea un futuroscop care să atragă mii de vizitatori în fiecare lună. Proiectul prezentat în iunie la ședința Consiliului Consultativ Economic are acum o primă propunere de finanțare. Primăria s-ar putea asocia într-un parteneriat public-privat cu o firmă din Luxemburg.

La ședința din luna iunie a Consiliului Consultativ Economic (CCE) al Timişoarei, Dan Bedros, preşedintele Centrului de Afaceri Franco-Român şi membru al CCE, a prezentat un proiect foarte îndrăzneț, așa-numitul Futuroscop. „Este vorba despre un muzeu al anticipaţiei știinţifice şi un spaţiu virtual, unde găseşti spaţii de educaţie prin evenimente, o lume virtuală. Fiecare vizitator are posibilitatea să «zboare» în cosmos, să vadă oraşele mari prin 3D. Practic, copiii se duc şi fac ore de chimie, fizică, electronică, Futuroscopul combină educaţia elevilor cu partea de distracţie”, explica, atunci, Bedros. Conform acestuia, pentru construirea unui astfel de centru ar fi nevoie de o investiție cuprinsă între 50 și 100 de milioane de euro.

La ședința de miercuri, Dan Bedros a venit și cu o propunere concretă de finanțare. Este vorba de o firmă din Luxemburg, interesată să asigure finanţarea într-un parteneriat public-privat cu Primăria Timişoara. „Am discutat cu o firmă din Luxemburg, Arb Capital, care este dispusă să finanţeze prin fonduri nerambursabile partea educaţională. Ei au propus structura unui parteneriat public-privat, în care autorităţile să vină cu partea de teren, autorizații și utilităţi, iar firma cu finanţarea. Primăria poate să participe și cu finanţare şi atunci are cotă mai mare în acest consorţiu. Cred că Timişoara este locul ideal pentru construirea unui astfel de centru. Dacă propunerea mea este acceptată, eu îi invit, sunt gata să vină să semneze un memorandum în care să stabilească cu autorităţile locul fiecăruia în această asociere”, a declarat omul de afaceri.

Futuroscopul de la Poitiers ar putea fi modelul ideal pentru Timișoara. Acesta are o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro pe an și 1,5 milioane de vizitatori.. „Acolo există spaţii 3D, 4D, 5D, lupte laser, holograme, tot ce înseamnă această dezvoltare a viitorului la nivelul parcului de distracţii. Mai există în Franţa, lângă Paris, Cite des Sciences, unde toate universităţile au laboratoare, iar copiii vin şi fac laboratoare de mecanică, transport. Noi am vrea ca această platformă de la Timişoara să combine partea de educaţie cu partea de dezvoltare, ca orice proiect de asemenea dimensiune”, a mai spus Dan Bedros. Conform acestuia, la Timișoara ar putea fi construit un astfel de futuroscop în aproximativ doi ani. Rămâne de văzut în cât timp va fi parcursă distanța de la vorbe la fapte.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

3 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

4 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

5 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

7 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

8 ore ago