Consilierii locali vor vota vineri impozitele şi taxele locale pe 2016, după noul Codul Fiscal. De anul viitor, cei care-și lasă clădirile și terenurile în paragină vor plăti impozite cu până la 500% mai mari! Paradoxul este că posesorii de clădiri istorice, vizați, în primul rând, de așa-zisa taxa de paragină, beneficiază, conform aceluiași proiect, de reduceri de impozite.
Taxele și impozitele locale pentru anul 2016 vor fi stabilite, vineri, de consilirii locali. „Eu, ca liberal convins, nu voi mări nicio taxă, așa cum am anunțat din 2012 încoace. Toate taxele vor rămâne la nivelul de până acum, cu excepţia a două care suferă majorări ca urmare a faptului că noul Cod Fiscal ridică minimul peste valoarea pe care noi am practicat-o până acum. Nu noi facem majorarea”, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu. Practic, conform noului Cod Fiscal, pentru unele tipuri de clădiri a crescut valoarea impozabilă și nu mai există diferențieri între tipul proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică. „Diferențierea se face în funcție de ce se întâmplă cu imobilul respectiv. Dacă acesta este rezidențial, impozitul e unul, dacă este folosit în alte scopuri, activități economice în principal, impozitul este la alt nivel”, a mai spus Robu. „În cazul celor care nu folosesc ca şi locuinţă clădirea, creşterea este de zece ori. Au fost eliminate, pe de altă parte, taxele majorate pentru deţinerea mai multor proprietăţi. La mijloacele de transport, impozitul este datorat doar pentru perioada în care mijlocul de transport este înscris în circulaţie”, a explicat Adrian Bodo, directorul Direcției Fiscale a PMT.
Proprietarii care nu-și îngrijesc terenurile și casele sau își lasă nelucrate parcelele agricole vor scoate mult mai mulți bani din buzunare. La terenuri agricole, de exemplu, dacă sunt lăsate pârloagă timp de doi ani consecutiv, din al treilea an impozitul crește cu 500%. În cazul clădirilor şi al terenurilor va exista o… grilă de evaluare a stării respectivelor proprietăţi. În primărie va fi o comisie specială care va stabili un punctaj în funcție de starea de degradare a imobilelor. Impozitul pentru clădirile neîngrijite va putea fi majorat cu 300% (pentru punctajul procentual între 30% şi 59,99%), cu 400% (punctaj între 60% şi 79,99%) sau chiar cu 500% (punctaj între 80% şi 100%). La terenuri, impozitul va crește cu 250% sau 500%. „Nu-i de joacă, aviz proprietarilor, indiferent cine sunt proprietarii, pot fi şi instituţii de stat, nu ne interesează. Vom majora taxele şi impozitele pe tot ce va fi în paragină”, spune primarul Robu.
Comisia nu a fost încă înființată, dar, până atunci, orașul a fost împărțit în 44 de zone de care se ocupă 22 de angajați ai primăriei. Alături de alți funcționari, ei vor inventaria imobilele și terenurile. „Ne vom concentra pe clădirile monument, pe clădirile istorice în general, dar ne interesează în egală măsură întregul oraş. Să nu stea pe o ureche cei care locuiesc în zone marginale (…) Se va face o inspectare a întregului oraş şi, unde sare în ochi că ceva este în paragină, după bunul-simţ, după aprecierea ochiometrică, se intră în evaluare de detaliu”, a mai spus Robu. Edilul pare să fi uitat însă că, în același proiect privind taxele și impozitele, pentru clădirile „clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale” sunt prevăzute… scutiri de impozite.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…