Categories: SocialUltima ora

Protest pasnic cu… biciclisti rai in centrul Timisoarei! / FOTO

Câteva sute de bicicliști au făcut, vineri seară, o plimbare pe jos, prin centrul Timișoarei, protestând astfel împotriva deciziei primăriei de a interzice total pedalarea în această zonă a orașului. Totul, acompaniat în clinchete de sonerie și decorat cu stickere haioase de… „biciclist rău” și nu numai. În plus, s-au dat pe săturate ture cu bicicleta în Piața Libertății.

Bicicliștii timișoreni s-au ținut de cuvânt și, vineri seară, au plecat într-o plimbare prin centrul orașului. Dar nu pe biciclete, ci pe lângă! Au fost câteva sute de oameni, de la copii la pensionari respectabili, care au ales să protesteze astfel împotriva deciziei primăriei de a interzice total pedalarea în centrul istoric al Timișoarei. Interdicția este deja în vigoare, iar amenzile pentru cei prinși în șa pot ajunge chiar și la 800 de lei! Adunarea s-a dat în fața Catedralei Mitropolitane, de unde s-a plecat în coloană prin Piața Victoriei, pe strada Mărășești, pe str. Gh. Lazăr, apoi pe str. Alecsandri, prin Piața Libertății și, pe strada Alba Iulia, pe platoul din fața Operei Române. Plimbarea s-a desfășurat fără niciun incident, în acompaniament de sonerii, supravegheată discret de pe margine de jandarmi. În Piața Libertății, bicicliștii s-au urcat în șa și au înconjurat de mai multe ori monumentul proaspăt renovat.

La plimbare a participat și regizorul Ion Ardeal Ieremia, unul dintre cei mai aprigi critici ai primăriei, după interzicerea bicicletelor. „Caut fericirea pe care mi-a luat-o primarul Nicolae Robu. Fericirea mea arată la modul următor: călare pe bicicletă, mergând unde vreau, când vreau, simțindu-mă confortabil și neamenințat de tot felul de instituții ale statului care mă limitează. Acum, azi, cu bicicletele, mâine cu părul… Noroc că nu prea am, dar dacă mi se cere de mâine să umblu cu breton, cum ies pe stradă, că nu am de unde să-l scot? Eu nu am auzit niciun caz concret de pieton răsturnat de un biciclist, dar asta nu înseamnă că nu există. Nu este treaba mea ca biciclist decent să angajez urmăriri, încercând să prind bicicliști prea rapizi pentru confortul tuturor. Poliția Locală ar trebui să-și facă treaba și să se orienteze direct spre scopul care a fost creată, să aibă grijă de cetățenii orașului, nu de cetățeanul șef al orașului”, spune Ieremia.

Și alți participanți la plimbare au ajuns la aceeași concluzie: pentru că Poliția Locală nu-și face treaba, au ajuns să fie pedepsiți toți bicicliștii. „Decizia de a interzice accesul bicicletelor în centrul orașului este o tâmpenie. Nu rezolvă problema. Problema era cu bicicliștii care-și fac de cap și care își vor face de cap în continuare. Poliția Locală trebuie să iasă și să-și facă datoria, să-i prindă și să-i oprească. Am observat, de asemenea, că firma care închiriază trotinete electrice nu și-a închis șandramaua acolo. Teoretic este interzis accesul tuturor vehiculelor, dar ei continuă afacerea. Nu înțeleg cum vine asta (…) Să se pună niște reguli, înțeleg că în anumite perioade ale zilei și în weekend e trafic mare prin piață…. Eu, ca biciclist, oricum nu-mi doresc să merg printre terase, printre cei care servesc la terase… Ocoleam și înainte”, ne-a spus un alt participant la plimbare. Protestul s-a încheiat în liniște, pe platoul din fața Operei Române.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago