Timișorenii s-au obișnuit deja cu „parfumul” insuportabil care plutește în aer, atât în partea de nord, cât și în cea de sud a orașului, dar a fost nevoie ca primarul Nicolae Robu să… lăcrimeze în mașină, ca să reacționeze. Se pregătește astfel o hotărâre de CL care să stabilească faptul că în Timișoara nu se acceptă investiții care poluează. Teoretic.
Primarul Nicolae Robu a emis o nouă notă internă prin care le cere subalternilor să pregătească un proiect de hotărâre de consiliu local care să prevadă și termen limită până la care marii poluatori ai Timișoarei să-și reducă nivelul de poluare la cel mult jumătate din limita legală admisă. „În Timișoara nu se vor mai aproba investiții poluante, pentru că unii își fac planul de afaceri în ideea că vor reuși să rezolve cu aprobările. Sunt foarte nemulțumit din nou de ce se întâmplă cu poluarea în oraș. Am cerut de asemenea ca în hotărârea de consiliu local să se prevadă un termen ultimativ pentru unitățile care poluează. În șase luni, am zis eu, să-şi reducă nivelul de poluare, la jumătate din cât e permis să fie poluarea şi am avut în vedere şi zgomotul, nu numai poluarea cu noxe, cu mirosuri… altminteri trebuie demarate proceduri de relocare a lor”, a declarat, vineri, edilul.
Robu vorbește de mai multă vreme despre poluarea industrială, dar, dincolo de discursuri, măsuri concrete nu există. „M-am săturat şi de Continental Cauciucuri, şi de Azur, şi de altele care n-au fost identificate, m-am săturat şi de promisiuni, şi de angajamente. Le-am spus că pe mine nu mă interesează cât investesc. Lucrurile sunt sunt foarte grave şi cred că trebuie să recurgem la măsuri radicale: ne lipsim de acele locuri de muncă, ne lipsim de contribuțiile la bugetul local şi la bugetele centralizate, preferăm să respirăm un aer curat, un aer sănătos. Din păcate s-a greşit când s-au dat aprobările pentru aceste investiţii”, a mai spus primarul. Edilul recunoaște însă că eventuala relocare a fabricilor nu poate fi făcută legal. „Nu avem cadru legal să le relocăm noi, noi le cerem asta, pentru că eu nădăjduiesc că şi legislația în România se va schimba, sper că vom avea o legislaţie dictată de interesele poporului român”, admite Robu.
Ce l-a făcut pe primar să fie așa supărat? Simplu: o experiență personală, trăită vineri seară. „Mergeam spre casă (…) L-am sunat pe viceprimarul Dan Diaconu chiar la ora respectivă. Pur şi simplu aşa poluare era, dar pe o zonă largă de la Spitalul Județean, începând se simţea încât am început să lăcrimez. Nu numai cât mă deranja mirosul, dar mi-au fost afectate glandele ochilor de agenţii existenţi în atmosferă, şi asta eu fiind în maşină. Cât a pătruns din aerul de afară în maşină… sigur prin sistemul de ventilaţie”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul susține, de pe altă parte, că a respins deja nu mai puțin de cinci mari investitori interesați să-și deschidă fabrici în Timișoara. „Când au venit la discuţii cu mine, prima întrebare a fost dacă poluează. Da, mi s-a răspuns, dar respectă normele. Le-am spus că nu suntem interesați. Era vorba despre investiții de 150 de milioane de euro chiar, la un moment dat. Au rămas aşa cu ochii umflaţi când au văzut cât de ferm am spus eu «nu». Nu vreau ca numele meu să fie legat de o investiție care poluează”, a conchis Robu. Totuși, până când legea nu va prevede amenzi usturătoare pentru marii poluatori, totul rămâne în stadiul de discuție…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…