Timişoara a depus, vineri, la Ministerul Culturii, dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană marchează acest moment împreună cu mișcarea civică Alergotura, printr-o acțiune de alergare. Asta, după ce, în urmă cu o lună, a dat drumul la… flotări.
La începutul lunii septembrie, Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană a organizat o sesiune de flotări pentru a marca pregătirea depunerii candidaturii orașului de pe Bega în cursa pentru acest titlu. Vineri, 9 octombrie, dosarul a fost depus oficial la Ministerul Culturii. În aceste condiții, sâmbătă, timișorenii sunt alerge, pe un anumit traseu, pentru a desena sigla candidaturii pe harta Timișoarei. Totul, pentru a arăta este nevoie de efortul întregii comunități pentru ca Timișoara să obțină titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, după cum susțin cei de la Alergotura, inițiatorii acțiunii. „Acum cinci ani am pornit, ca oraș, pe un drum destul de sinuos, la inițiativa unui grup din societatea civilă (…) În prezent avem 160 de voluntari. În fiecare etapă a scrierii dosarului de candidatură am consultat reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai societății civile, ai organizațiilor de tineret, ai organizațiilor seniorilor, am fost în cartiere cu diferite proiecte… Dosarul are ca formă cea impusă în regulamentul de concurs: 80 de pagini, atât în limba română, cât și în engleză. El conține răspunsurile la 52 de întrebări, care vizează aspecte legate de strategia municipiului Timișoara,de infrastructura culturală, cea legată de accesul pe căile rutiere, sunt întrebări legate de susținerea politică pe care o avem deja, mai sunt întrebări legate de structura managerială”, a explicat Simona Neumann, directorul ATCCE. Candidatura Timișoarei este construită în jurul conceptului „Shine Your Light – Light Up Your City” sau, în limba română, „Luminează orașul prin tine”.
„Avem datoria de civilizație să ne respectăm concurența. Trebuie să fim conștienți că e o competiție extrem de strânsă și fiecare are dreptul să creadă în șansele sale, așa cum noi suntem convinși că vom fi în final desemnați ca oraș capitală europeană a culturii din partea României în 2021 (…) Un număr important de cetățeni ai Timișoarei au pus umărul ca astăzi să avem acest dosar. Este o candidatură a comunității noastre”, a spus, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Conform calendarului concursului anunţat de Ministerul Culturii, în perioada 7-10 decembrie 2015 să aibă loc interviul în faţa juriului, după care va fi anunţată lista oraşelor care au trecut în faza finală a competiţiei. Titlul de Capitală Europeană a Culturii este oferit de 30 de ani oraşelor europene, pe durata unui an, de către Comisia Europeană. Până acum, 52 de oraşe au câştigat acest titlu, în acest an fiind vorba despre Pilsen şi Mons. Dacă Timișoara va fi desemnată capitală culturală europeană, CL și CJ Timiș au prevăzut,în total, 25 de milioane pentru susținerea evenimentului.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…