Categories: Social

Cauzele dezastrului Colectiv: prea multi oameni si foc de artificii in conditii improprii

Incendiul din clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă, precum şi a desfăşurării unui foc de artificii într-un loc impropriu. Asta susțin procurorii PICCJ, care au emis, luni seară, ordonanțe de reținere pentru cei trei proprietari ai clubului.

Incendiul din clubul Colectiv s-a produs din cauză că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă, precum şi a desfăşurării unui foc de artificii, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei trei acţionari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost reţinuţi și acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă. Conform unui comunicat al PICCJ, prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, „din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat)”. De asemenea, procurorii susțin că, având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, „se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

4 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

5 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

6 ore ago

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A -…

7 ore ago

Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de…

8 ore ago

Surori rătăcite în Timişoara, ajutate de poliţiştii locali să-şi regăsească mama

Peripeţii cu final fericit, dar şi cu câteva semne de întrebare în ceea ce priveşte…

8 ore ago