Doua milioane de lei da in acest an cultelor CJ Timis! Biserica Martirilor, refuzata totusi la finantare

Consilierii județeni au vorbit între ei o oră și jumătate vineri, pe marginea rectificării de buget, dar tot n-au reușit să evite discuțiile în contradictoriu. Ei au stabilit totuși un nou record negativ. În plenul început cu 90 de minute întârziere au fost făcute două amendamente legate de banii pentru biserici, care n-au trecut la vot.

Plenul extraordinar al Consiliului Judeţean Timiş, convocat vineri dimineață, a avut ca punct central de discuție rectificarea bugetară. Consilierii au stat în ședința comisiilor reunite timp de o oră și jumătate, „reușind” să înceapă plenul cu cea mai mare întârziere de până acum. „Îmi cer scuze dacă s-a întârziat, dar având în vedere că au fost probleme legate de buget au fost destul de multe intervenții pe care a trebuit să le clarificăm pentru a fi prinse în proiectele de hotărâre, ca să nu fie probleme din punct de vedere al votului. Sunt lipsă, motivați, zece colegi. În aceste condiții, am făcut ședința extraordinară, pentru a da posibilitatea consiliilor locale, instituțiilor subordonate și așa mai departe să poată să fie cheltuiți banii. Dacă mergeam până pe 28, când era normal să se țină ședința, probabil că nu mai aveau ce să facă cu anumite sume și era păcat (…) Eu am considerat că putem în jumătate de oră să încheiem comisiile reunite și am stat o oră și jumătate. Sunt vinovat în mod personal și îmi cer scuze”, a explicat Titu Bojin, președintele CJ.

Chiar dacă au stat la „parlamentări” atâta timp, aleșii județeni tot s-au trezit făcând propuneri în premieră. „Propun ca de la capitolul 52 «sprijin pentru culte», 600.000 de lei, să fie trecuţi la sănătate”, a spus independenta Marina Radu. Replica lui Bojin a venit imediat: „Doamna Marina, să vă spun că faceţi acum teatru? Sumele de bani pe care Spitalul Judeţean le-a solicitat sunt de 1,6 milioane lei şi li s-a dat. Vă supun aprobării amendamentul. Una vorbim împreună şi alta, în faţa televizorului. Dacă are nevoie spitalul judeţean le mai dăm 6 milioane de lei, nu 600.000, cum propuneţi dumneavoastră televizoristic”, a președintele. Într-un final, amendamentul a căzut. Dacă Marina Radu voia să ia bani de la culte, Petru Juravle voia să bani în plus pentru biserici. De fapt, pentru un anume lăcaș de cult: Biserica Martirilor, din Calea Girocului. De această dată, banii ar fi urmat să fie luați de la cultură. Nici această propunere nu a trecut de votul consilierilor județeni.

Suma de 600.000 de lei alocată suplimentar în această ședință pentru culte va fi împărțită astfel: cultul ortodox român – 440.000 de lei, cultul romano-catolic – 30.000 de lei, cultul baptist – 30.000 de lei, cultul penticostal – 30.000 de lei, cultul ortodox sârb – 15.000 de lei, cultul ortodox ucrainean – 15.000 de lei, cultul greco-catolic – 10.000 de lei, cultul reformat – 10.000 de lei, cultul evanghelic – 10.000 de lei și cultul adventist – 10.000 de lei. Cu această sumă, CJ Timiș ajunge la două milioane de lei dați, în acest an, diferitelor biserici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

16 minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

4 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago