Categories: SocialUltima ora

Mii de timisoreni in strada! Protest impotriva politicienilor de toate culorile / FOTO

Câteva mii de timișoreni au ieșit miercuri seară în Piața Victoriei, într-un protest care s-a dovedit a fi plin de surprize. S-a strigat și „Jos guvernul!”, dar și „Jos Robu” și s-a ajuns, în marș, până la primărie. Circulația în fața Catedralei Mitropolitane a fost blocată timp de minute bune. UPDATE: Mii de oameni au strigat „Jos mafia” în fața prefecturii. Un nou protest a fost anunțat și pentru joi seară.


Protestul anunțat pe rețelele de socializare pentru miercuri seară a adunat în centrul Timișoarei neașteptat de multă lume. Pe balconul Operei a fost arborat un imens tricolor pe care era scris „Bunicii la război, părinții la Revoluție, acum e rândul nostru”. Dintre participanți n-a lipsit revoluționarul Lucian Căldăraru, care purta o pancartă pe care scria „Punctul 8 de la Timișoara” și care, alături de mai mulți agitatori, a încercat să înfierbânte spiritele, scandând, într-o țară în care premierul și-a depus mandatul înainte de prânz, „Jos guvernul”. Nu i-a prea ieșit, fiind pus punct de alți participanți la protest, care au început să scandeze „Jos Robu!”. Brusc s-a trecut însă la „Jos parlamentul” și, apoi, la „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”. Nu i-a ieșit nici unui alt „veteran” al protestelor de stradă din perioada PDL, Beniamin Lup, care a încercat să vorbească la o portavoce, dar a fost oprit cu scandarea „Cine ești?”. În fața Operei s-au adunat peste 5.000 de persoane, care au strigat, din nou, „Jos guvernul” sau „Jos parlamentul”, dar și „Vrem spitale, nu catedrale” sau „Banii de biserici dați-i la medici”. S-a ajuns din nou, pentru puțin timp însă, la scandarea „Jos Robu”, urmată de „Ieși afară, javră ordinară”, pentru că a circulat informația că primarul Timișoarei ar fi fost la operă. Protestatarii au decis apoi să plece spre primărie, iar coloana a pornit la pas prin parcarea de la Modex spre Bd. Loga 1. S-a trecut fără incidente prin fața primăriei, următoarea oprire fiind în fața Catedralei Mitropolitane, unde s-a scandat, din nou, „Vrem spitale, nu catedrale”. Traficul auto în zonă a fost blocat minute bune. Prin Piața Victoriei a trecut, la un moment dat, în viteză, și președintele CJ Timiș, Titu Bojin. Recunoscut de câțiva protestatari, social-democratul a fost acompaniat de un cor de huiduieli.


UPDATE1: O parte dintre protestatari s-a îndreptat spre prefectură. Oamenii au strigat „Jos mafia”, „Jos parlamentul” și „Timișoara, Timișoara”. Alții au rămas în așteptare în Piața Victoriei.

UPDATE2: Odată ajunși din nou în Piața Victoriei, protestatarii au continuat să ceară alegeri anticipate, dar și demisia parlamentului. A fost fluturat un tricolor de mari dimensiuni și a apărut prima pancartă cu „Jos Iohannis!”. S-a strigat de mai multe ori „Toate partidele fură prin rotație”. În jurul orei 22, în fața Operei mai rămăseseră câteva zeci de persoane care continuau să ceară dizolvarea parlamentului. Protestatarii și-au dat întâlnire și joi seară, în același loc.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago