Navigatie pe Bega si cel mai mare festival medieval din Romania! Pentru ce ar putea cere bani europeni CJ Timis

O nouă dezbatere publică aproape în secret a avut loc luni la CJ Timiș. „Ascunsă” pe site-ul oficial, aceasta a vizat Strategia si Programul Strategic Multianual de Dezvoltare Economico-Socială a județului Timiș pe perioada 2015 – 2023. Printre proiectele acestea se numără noi piste de biciclete, drumuri județene, un punct de frontieră pe Bega și cel mai mare festival medieval din România.

La Consiliul Județean Timiș a avut loc o dezbatere publică pe tema „Strategia si Programul Strategic Multianual de Dezvoltare Economico-Socială a județului Timiș pe perioada 2015 – 2023”. E prima discuție de acest tip, urmând ca la mijlocul lunii noiembrie să aibă loc încă una, la care să fie invitați și primarii din orașele și comunele timișene. „Analiza ne-a permis să facem o actualizare a strategiei socio-economică a județului Timiș, suntem în fața unei nou perioade de programare și s-au schimbat coordonatele de selecție, promovare, proiecte de investiții, în special pe fonduri europene. (…) Pe lângă strategie avem un program multianual pentru dezvoltare socio-economică a județului Timiș care vizează perioada 2015 – 2023. (…) Încercăm să atragem atenția actorilor locali din județul Timiș, privați, publici, nu doar CJ Timiș, spre investițiile care produc valoare adăugată mare, pentru că trebuie să concentrăm resursele”, spune Sergiu Bălașa, directorul ADETIM. Conform acestuia, există anumite sectoare cheie, în care statisticile arată că se produce valoare adăugată mare: automotive – construcție mașini, IT, telecomunicații, transport gaze etc.

Bălașa spune că există deja mai multe proiecte, din care unele ar putea fi implementate chiar la anul. „Pe Programul Operațional Regional sunt proiectele de infrastructură județeană, cum ar fi avem două proiecte care vizează interconectarea autostrăzii A1 cu drumurile județene la care în proiectul mare nu s-au prevăzut descărcări de circulație, sunt bretele de circulație prevăzute suplimentar la Șanovița, Bethausen și Recaș. Avem planificat, la vestul municipiului Timișoara, un drum care să interconecteze Comloșu Mare și acces la autostradă în Arad pe podul peste Mureș, proiect care interconectează și drumul făcut în ciclul curent de programare Sânnicolau Mare – Periam. Mai avem un proiect în sudul Timișoarei, conectarea punctului de trecere frontieră Foeni cu Timișoara, pe drum județean. În estul județului există un drum care să pună în valoare potențialul turistic al zonei, de la Tomești – Luncanii de Jos – Luncanii de Sus – traversare Culme și coborât la Voislova, în Caraș-Severin. Proiectele sunt în stadiu avansat în pregătire. Există de asemenea și proiecte care vizează infrastructură rutieră pe programe transfrontaliere cum este România – Ungaria. Am dori să facem împreună cu județul Arad un pod de mai mici dimensiuni peste Mureș. Pe România – Serbia avem planificat ca proiect strategic refacerea structurii de navigație pe canalul Bega cu port, inclusiv pentru ambarcațiunile de agrement, cu refuncționalizarea ecluzei de la Sânmihaiu Român și înființarea unui nou punct de trecere a frontierei pe Bega, la frontiera cu Serbia. Dorim să continuăm programul de piste de biciclete”, a mai spus Bălașa. Printre proiectele propuse se numără și… cel mai mare festival medieval din România. „O primă ediție ar fi în 2017, deci ne luăm un an de pregătire și de promovare, proiect pe care vrem să-l realizăm împreună cu partenerii din Serbia. Ideea e că vrem să dezvoltăm un proiect de marcă, care să pună Timișoara pe harta și agenda evenimentelor internaționale”, a mai explicat directorul ADETIM.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

3 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

6 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

7 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

8 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

8 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago