Piatra cubică de pe mai multe străzi va fi scoasă, fără și doar și poate, la un moment dat, exact așa cum prevede o hotărâre de consiliu local votată în luna septembrie. Asociația „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a cerut anularea acesteia, dar consilierii locali nu s-au lăsat înduplecați.
În ultimul plen din luna septembrie, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre referitor la „modernizarea străzilor din piatră cubică”. Conform referatului care a însoțit proiectul, „starea tehnică a acestor străzi este necorespunzătoare desfăşurării circulaţiei auto în condiţii optime de siguranţă şi confort”, din cauza unor probleme precum „denivelări pronunţate ale suprafeţei de rulare, rotunjirea pavelelor prin uzură, pavele înfundate şi/sau sparte, suprafeţe şlefuite, care devin foarte lunecoase când cad precipitaţii (…), decolmatarea rosturilor”. În plus, a apărut și „necesitatea asigurării unei cantităţi de minimum 4.500 mp de piatră cubică pentru realizarea proiectului european «Reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric»”. Altfel spus, piatra scoasă ar fi urmat să fie folosită în Cetate, acolo unde ar fi fost nevoie. Studiul de fezabilitate pentru această investiție a fost realizat de SC Proexco SRL, devizul general fiind estimat la 14,5 milioane de lei, cu TVA inclus.
În octombrie, Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a depus o plângere prealabilă prin care cerea anularea HCL 389/22.09.2015. „Considerăm că este esențial dreptul celor interesați de a trimite propuneri și sugestii privind proiectul în cauză, drept care nu a fost respectat. Am dori să aducem în discuție o serie de aspecte importante referitoare la subiectul HCL 389/22.09.2015: zonele istorice pierd masiv din imagine odată cu înlocuirea pavimentului cu covor asfaltic. Zonele din care fac parte străzile menționate în programul de decopertare fac parte din zona de protecție sau chiar parte integrantă a zonelor monument cartierul Elisabetin. A decoperta străzile în cauză și a le lipsi de imaginea deja încetățenită a pavajului din piatră cubică reprezintă știrbirea identității istorice a zonei și implicit a orașului. Din punct de vedere al costurilor, pavajul din piatră cubică este mult mai eficient, el având o durată de viață de câteva sute de ani, cu întreținere minimală, față de 4-5 ani, în cazul covorului asfaltic. Din punct de vedere al traficului, asfaltarea acestor străzi va duce la creșterea volumului și a vitezei traficului, ceea ce va duce la creșterea poluării în zonă și la scăderea calității vieții pentru locuitorii acestor străzi”, se precizează în această plângere.
Plângerea a ajuns pe ordinea de zi a ultimului plen, iar consilierii locali n-au zăbovit prea mult asupra lui. „Se ia piatra pentru Piața Unirii, este o urgență. Sunt câteva străzi care erau deja în atenția noastră pentru reabilitare, dar apoi a apărut urgența de a duce piatră în Piața Unirii”, a explicat primarul Nicolae Robu. S-a trecut apoi la vot pentru menținerea punctului de vedere asupra acestei HCL. Toată lumea a votat „pentru”, mai puțin independenții Bogdan Herzog și Flavius Boncea, care s-au pronunțat împotrivă. Boncea votase la fel și în luna septembrie. Sunt cuprinse în proiect străzile Argeş, Dr. Ioan Mureşan, Ludwig von Beethoven, Mitropolit Varlaam, Putna, Remus, Sfânta Rozalia, Sorin Titel, Topliţa, Virgil Madgearu, Bela Bartok, Filaret Barbu, Arcidava și Romulus. Pentru scoaterea pietrei cubice din aceste zone există, încă de anul trecut, avize de la Direcția de Cultură. (sursa foto: www. opiniatimisoarei.ro)
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…