Categories: Ziaristu' de terasă

Prin Radu Toanca revin si fratii Cristescu la butoanele primariei?

Fostul consilier local PSD Radu Țoancă a fost instalat aproape oficial șef al noului Club Sportiv Municipal. Și asta după ce s-a găsit o „găselniță” (vorba lui Țoancă), pentru driblarea legii. Respectiv, s-a organizat special pentru Țoancă un concurs dubios pentru ocuparea unui post de inspector la Parcul Copiilor. Fiind totuși concurs, putea să-l câștige și altcineva. Ar fi interesant de știut dacă acel cineva era, la rândul lui numit director la Clubul Sportiv. Fiindcă se pare că nu era nevoie de inspector la parc, totul fiind doar un șmen care ar putea fi cercetat de unele instituții ale statului. Se pare însă că s-au luat toate măsurile penntru ca acest concurs să fie câștigat de cine trebuie, dovadă și faptul că patru concurenți au fost zburați după proba scrisă, iar „oralul” s-a ținut chiar înainte de rezolvarea contestațiilor celor picați la prima probă.

Una peste alta, între primarul Nicolae Robu și deja fostul PSD-ist s-a făcut un blat de zile mari, pretextul oficial fiind salvarea sportului timișorean. Personajul providențial în acest sens este taman Țoancă. Trebuie spus, că în trecut, Țoancă a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai primarului, pe care nu de puține ori chiar îl ironiza, ca să nu spun „îl lua la mișto”, mai ales în anturaje informale. Și nu e secret că, aflat la al treilea mandat de consilier, Țoancă a fost în ultimii 11 ani un fel inside man pentru tot felul de oameni de afaceri care aveau nevoie de ceva în primărie. Iar dintre acești oameni s-au evidențiat cei doi frați Cristescu.

Acum e momentul pentru puțină istorie recentă. În vara anului 2012, USL, în frunte cu Nicolae Robu, punea stăpânire pe primărie în urma unei campanii electorale printre ai cărei principali sponsori s-au numărat frații de la Hotel Timișoara. Din partea PSD a fost păstrat viceprimar Sorin Grindeanu. Acesta era amic cu cei doi frați, dar nu și valetul lor, astfel că nu le-a făcut toate mendrele. Plus că trebuia să aibă grijă de mai multe firme PSD-iste care se racordaseră la bugetul local încă din timpul mandatului lui Gheorghe Ciuhandu. După ce Grindeanu a plecat în parlament, în mod normal, el trebuia înlocuit cu medicul Florică Bîrsășteanu. La presiunile lui Ilie Sârbu și ale fraților Cristescu, a fost adus însă adusă sluga acestora din urmă, Traian Stoia.

Odată ajuns în primărie, de capul lui sau prost sfătuit, Stoia are un comportament cel puțin bizar. Și mă refer la faptul că a început să-i ia fața la nivel mediatic primarului. Or, ahtiat după imagine și mai ales după apariții „pe sticlă”, Robu n-a putut tolera acest comportament. Nu mai discut de faptul că Stoia ieșea când voia mușchii lui cu documente din primărie cu care mergea la Hotel Timișoara. Astfel a început deja celebrul război între Robu și Stoia. Prin extensie, Robu s-a înfuriat și pe cei doi frați, având mai multe declarații dure la adresa acestora. Cumva surprinzător, fiindcă s-a numărat printre foarte puținii oameni politici care au luat atitudine publică împotriva lor. Războiul a culminat cu încercarea înlocuirii în vara anului trecut a viceprimarului Dan Diaconu cu Bogdan Herzog. Ultimul avea legături mai vechi cu Cristeștii, dar în primul rând era considerat drept om al lui Ciuhandu. Care Ciuhandu – ce să vezi? – cu câteva zile înaintea votului din Consiliul Local este fotografiat intrând în Hotel Timișoara și luând masa cu Stoia. Dar puciul anti-Diaconu a căzut, în urma defectării unui PSD-ist, iar Robu a ieșit întărit din conflict. Ca atare, Stoia a pierdut războiul și a fost trecut pe linie moartă, inclusiv de cei doi frați care au fost decuplați de la butoanele primăriei. Care acum aveau nevoie de un alt om în primărie. Și cine putea fi acesta? Evrika! Exact Radu Țoancă.

Inteligent și versat, acesta deja începuse să intre pe sub pielea lui Robu, pentru a-și continua „afacerile”. Foarte greu nu i-a fost, știind să speculeze slăbiciunea primarului pentru toți cei care-l lingușesc. Încet-încet, Țoancă a fost „reevaluat” de Robu și n-a fost decât un pas pentru „începutul unei frumoase prietenii”. Care a culminat zilele trecute cu blatul numirii lui Țoancă șef al Clubului Sportiv. Oricum, o activitate adicentă pentru fostul PSD-ist, care a rămas să se ocupe de „intermedierile” din primărie. Printre primii care vor fi readuși în prim-plan sunt tocmai cei doi frați. Care, la fel ca Țoancă, au cam rupt-o cu PSD, după ce amicii lor, Victor Ponta și Ilie Sârbu, au fost trecuți pe linie moartă. Nu puțini sunt cei care spun acum că, prin intermediul lui Țonacă, și cei doi frați vor fi „reevaluați” de Robu și, în final, invitați să se întoacă la unele butoane din primărie. Asta așa, ca să înțeleagă ceva și tinerii care au protestat în stradă împotriva actualei clase politice cu sloganul „Corupția ucide!”.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

34 de minute ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

2 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

4 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

5 ore ago

UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi

UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100…

5 ore ago