Cetățenii simpli, care, până la urmă, sunt beneficiarii tuturor deciziilor luate de administrațiile locale și județene, sunt ultimii băgați în seamă de acestea. Liberalul Marian-Constantin Vasile propune înființarea, la CJ Timiș, a unei platforme oficiale destinate consultărilor publice. Din postura pe care o are, el l-ar putea consilia în mod similar și pe primarul Nicolae Robu.
Dezbaterile publice, obligatorii prin lege în cazul proiectele cu larg impact asupra alegătorilor, sunt tratate cu mare indiferență de administrațiile locale și județene, indiferent de culoarea politică a celor care le conduc. S-a văzut, în luna noiembrie, și la CJ Timiș, unde au fost organizate câteva astfel de dezbateri. La primele două, în afara inițiatorului și a angajaților CJ Timiș, nu a fost nimeni. La ultimele două, pe tema strategiei de dezvoltare a județului, a asistat un public numeros, prea puțin informat însă asupra temei de discuție. În aceste condiții, Marian-Constantin Vasile, șeful grupului PNL din CJ Timiș, a depus un proiect care vizează „crearea unei platforme oficiale a Consiliului Județean Timiș, care să permită organizarea de consultări publice online, inițierea de proiecte și afișarea indicatorilor anuali de performanță și progres”.
„Experiența m-a făcut să constat că în județul Timiș și în România consultările publice sunt adesea ineficace, inclusiv din cauza gradului redus de participare a reprezentanților instituțiilor publice și private și ai societății civile. Motivele sunt, în principal, de ordin organizatoric sau motivațional, din cauza anunțurilor publice fără impact, dar și a lipsei unei deschideri reale a instituțiilor publice. Cred că un astfel de portal online ar răspunde atât nevoii de transparentizare și apropiere a cetățenilor de procesul decizional, cât și multiplelor exigențe de ordin practic”, susține liberalul. Proiectul a fost depus la CJ pe 23 noiembrie, iar Marian-Constantin Vasile speră că va putea intra anul acesta pe ordinea de zi a plenului. „CJ va fi capabil să asigure astfel, cu o investiție mică, transparentizarea procesului de luare a deciziilor, eficientizarea inițiativelor și dialogului cu societatea civilă și instituțiile publice și private, dar obținerea, în timp real, a feedback-ului de îmbunătățire”, mai spune liberalul.
Primăria Timișoara are și ea mari probleme legate de organizarea dezbaterilor publice. Mai multe proiecte votate în plenul CJ au fost atacate de diverse ONG-uri, tocmai pentru că nu au fost respectate prevederile legale în materie de dezbateri publice. PMT a bifat, la începutul lui decembrie, o premieră: organizarea unei dezbateri, după ce proiectul a fost adoptat în plenul CL. A fost vorba despre Inelul I de circulație. Discuțiile au durat peste patru ore și s-a lăsat cu multe scântei. Marian-Constantin Vasile este și consilier personal al primarului Nicolae Robu. „Cred că astfel de platforme pentru consultări ar fi utile pentru toate administrațiile publice, locale sau județene, însă eu nu mă ocup de acest aspect la Primăria Timișoara”, ne-a declarat liberalul, întrebat dacă nu ar fi bine ca și municipalitatea să ia în considerare o astfel de variantă.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…