Categories: EconomicUltima ora

Centura Timisoarei se face… tot la Sfantu’ Asteapta! Niciun leu de la CNADNR in 2016

Timișorenii pot să-și ia gândul și în 2016 de la o șosea de centură. Varianta de ocolire a orașului de pe Bega a fost „sărită” din nou de la finanțare din bugetul CNADNR. S-au găsit însă bani în proiectul de buget al companiei pentru centuri la Rădăuți, Bârlad, Caracal sau Comarnic.

În luna noiembrie 2015, primarul Nicolae Robu anunța că va solicita, printr-o scrisoare trimisă primului ministru și ministrului Transporturilor, finanțarea cu prioritate a Centurii de sud a Timișoarei, pentru 2016. „Fac primul pas concret în acest sens, transmit o adresă, în termeni respectuoși, către primul ministru și ministrul Transporturilor, cum am făcut-o de altfel, și către fostul premier, și către fostul ministru al Transporturilor. Sper ca de data aceasta să fie tratat demersul meu cu înțelegerea corectă a lucrurilor și nu e potrivit aici cuvântul bunăvoință, ci cuvântul «corectitudine». Aștept corectitudine din partea Guvernului Cioloș, din partea primului ministru personal, pe problema în speță”, spunea Robu, în 24 noiembrie. În 10 decembrie, venit în vizită la Timișoara, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a evitat un răspuns clar legat de finanțarea centurii. „Vin și de la Arad, și primarul de acolo dorește diferența de centură, trec și la Timișoara… Nu sunt foarte simpatic, nu-mi place să promit foarte mult, vom merge pe aceleași principii pe care am mers și la masterplan, niște principii științifice-tehnice, în care se face o ierarhizare. Timișoara n-are cum să cadă foarte la sfârșitul listei în această ierarhizare, pentru că este unul dintre primele orașe ale României. Deci… fără să vă fac nicio promisiune, sper că m-ați înțeles”, declara Costescu.

Lucrurile sunt 100% clare acum: Centura de sud a Timișoara nu face parte din prioritățile pentru acest an ale Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi. Bugetul companiei pentru 2016 prevede, conform contractelor de lucrări în derulare sau aflate în procedură de licitație din anul 2015, execuția a 229,32 kilometri de șosele de centură. Suma totală prevăzută: 740,5 milioane de lei. Sunt finanțați de la bugetul de stat 53,14 km, la Rădăuți, Oradea, Satu Mare, Bușteni, Comarnic și Bârlad. Obiective de investiții cu finanțare nerambursabilă, în total 176,18 km, sunt considerate centurile de la Carei, Brașov, Tecuci, Craiova Sud, Târgu Jiu, Caracal, Mihăilești, Bacău, Târgu Mureș și Suceava, modernizarea centurii rutiere a Bucureștiului, lărgirea la patru benzi a centurii București Sud.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

6 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

7 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

8 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

12 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

12 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

13 ore ago