Categories: Cultura

La Muzeul Banatului, fiecare luna va avea povestea ei / FOTO

O expoziție cu poveste! De asta se vor putea bucura, în fiecare lună a acestui an, cei care vor trece pragul Muzeului Banatului. În fiecare lună va fi prezentat un exponat nou, cu valoare istorică deosebită. Prima piesă poate fi deja admirată, fiind vorba despre o replică a unui opaiț creștin, în formă de pește, din secolul al IV-lea.

Începând de marți, 5 ianuarie, timișorenii care trec pragul Muzeului Banatului vor putea să admire prima piesă din „Exponatul lunii”, un nou tip de expoziție, foarte popular în muzeele lumii. În fiecare lună va putea fi văzut un artefact deosebit, cu valoare istorică și culturală, dar și cu o poveste pe măsură. Primul exponat este o replică din lut a unui opaiț creștin, în formă de pește, din secolul al IV-lea. „Exponatul se identifică cu începuturile activității muzeale în Timișoara. În 1888, în momentul în care intră în inventar această piesă, se terminase clădirea muzeului, cea în care acum este biblioteca Academiei. Unii timișoreni au venit de acasă cu piese antice pe care le aveau, de obicei moșteniri de familie, pe care le-au donat. Așa a ajuns la noi această piesă pe care a adus-o Eva Kocsic. Ea fusese în vizită la Roma, unde a vizitat Vaticanul și a rămas impresionată”, explică dr. Călin Timoc, de la Secției de arheologie a Muzeului Banatului.

Pe lângă povestea de suflet, artefactul are și o mare valoare culturală. „Îmbină cele mai puternice simboluri creștine. În primul rând, e peștele, care era simbolul primilor creștini care fugeau de prigoană și căutau să se identifice prin simboluri aleatorii, ca să nu fie descoperiți. (…) Piesa aduce cu sine și noile simboluri care sunt deja oficiale, după Edictul de la Milano, printre care și crucea cu brațe egale. Aceste piese spun o întreagă poveste. Spre exemplu, acest pește cu cruce înghite peștii mici, care reprezentau cultele păgâne, pe cale de dispariție, care nu mai aveau vlagă și nu mai aveau putere și credibilitate. Practic, peștele se hrănește cu aceste religii dispărute, iar adepții păgâni se convertesc la noua religie”, a mai spus muzeograful.

Vor urma alte 11 piese, cel puțin la fel de fascinante. „În fiecare lună, până la sfârșitul anului, vom avea câte un exponat. Aceasta este o piesă de început. Am zis să începem ușor și am ales acest exponat, fiind imediat după sărbătorile de iarnă am debutat cu un obiect creștin. Vor urma piese care au făcut istorie, piese care au aparținut unor personalități, piese care ele în sine pot să reprezinte o expoziție întreagă. Nu vreau să divulg mai mult pentru că timișorenii trebuie să vină lună de lună să vadă. Fiecare secție din muzeu va fi foarte bine reprezentată”, a conchis Timoc. Opaițul va putea fi văzut până pe 31 ianuarie, de marți până duminică, între orele 10 și 16, în mansarda Bastionul Theresia.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

4 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

5 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

6 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

8 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

9 ore ago