În Cetate avem opere de artă, prin cartiere am putea avea statui… sociale. Adică din acelea cu care turiștii se opresc să-și facă poze prin marile orașe din Europa și nu numai. Primarul Nicolae Robu e de acord cu ideea, dar spune că decizia nu-i aparține.
Cele șase statui amplasate deja în Cetate, a șaptea fiind încă incompletă, au stârnit o mulțime de reacții, majoritar negative, din partea timișorenilor. În momentul în care s-a anunțat că în centrul orașului vor apărea statui, oamenii se așteptau la altfel de lucrări, mai exact la personaje cum sunt, de exemplu, în cetatea Alba Iulia, și ea reabilitată recent. În schimb, avem „De-a telefonul”, „Supermam”, „Marea piramidă”, „Eva”, „Coajă de om”, un ansamblu de coloane și urmează, în Piața Unirii, chiar în fața Palatului Baroc, „Totem”. Sunt, conform primarului Nicolae Robu, „opere de artă alese de specialiști”.
Totuși, statui mai… umane și mai pe placul timișorenilor ar putea apărea. „În Timișoara ar fi binevenite, așa cum sunt prin alte părți, și statui din categoria aceea a statuilor sociale. Acest curent a apărut prin anii 1960, în Barcelona, a prins apoi foarte bine și s-a răspândit într-o mulțime de orașe din Europa. Nu mai este acum ceva în vogă să faci asta, dar după părerea mea nici nu mai este ceva ce nu trebuie făcut. Cred că, mai ales în cazul Timișoarei, ar fi extrem de binevenit ca timișorenii și vizitatorii să-și facă poze alături de Johnny Weissmuller, celebrul Tarzan, care poate fi însoțit de partenera sa Jane și de maimuțica celebră. Față de acest grup de personaje cu notorietate se poate așeza cineva să-și facă o poză. De ce să nu avem și așa ceva? Dar asta nu trebuie să fie în centrul istoric, așa simt eu lucrurile, dar specialiștii vor decide. Timișoara e mare și se pot găsi locuri unde să se potrivească și așa ceva”, spune primarul Nicolae Robu.
Edilul spune că a ajuns la această concluzie după ce a constatat că timișorenii chiar își doresc astfel de statui în oraș. „Am simțit că această idee are suport popular. Pot cere specialiștilor să propună locuri în care ideea să fie materializată. Nu aș vrea să se rămână cu o frustrare populară că în Timișoara avem numai opere de artă și nu există și astfel de obiective (…) Consider că nu în centrul istoric trebuie să își găsească locul. Așa consider eu, dar pot fi contrazis, mi se pot prezenta exemple din alte orașe, unde în centre istorice există lucruri de genul acesta. Dar nu iau eu astfel de decizii, consider că sunt un om cu destulă minte și educație încât să nu-și asume astfel de decizii care sunt de competența specialiștilor”, a mai afirmat primarul.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…