Categories: Primăria Timişoara

Fatada Operei Romane din Timisoara, reabilitata cu 170.000 de euro! Se cauta statuile

Primăria se apucă, în sfârșit, de reabilitat fațada uneia dintre clădirile simbol ale Timișoarei: Opera Română. Până la toamnă, Palatul Culturii va căpăta o nouă față, licitația pentru această lucrare fiind încheiată. Cu această ocazie, vor fi căutate și cele două statui de pe fațada originală.

Din vara lui 2014, clădirea Operei Române este iluminată artistic, cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la Elba. Această lumină, oricât de spectaculoasă, scoate însă la iveală, fără niciun fel de „lifting”, toate defectele fațadei. Mai puțin vizibile pe timpul zilei, acestea sar în ochi în fiecare seară. După ce s-a constatat că imobilul se află în patrimoniul municipalității, așa că, în decembrie, a fost lansată pe SEAP invitația de participare la licitația pentru „execuția unor lucrări la Palatul Culturii”.

Marți, primarul Nicolae Robu a anunțat că licitația s-a finalizat. „Lucrarea a fost adjudecată la un preț de 632.000 lei, fără TVA, cu termen de execuție șase luni și garanție de bună execuție de cinci ani. Ea va fi executată de SC Alex-Dia Construct SRL. Este foarte aproape momentul în care vom vedea dacă faimoasele statui sunt în nișe. Eu sper să fie. Dacă sunt, le vom lăsa la vedere pe postamente amplasate simetric față de intrarea principală”, a spus edilul. Acesta recunoaște că există riscul ca o bună parte din plăcile de pe fațadă să cadă în timpul reabilitării. „Va trebui să se lucreze cu mare atenție. Trebuie să ne asigurăm că fațada Operei va arăta impecabil. Va trebui găsit, dacă este cazul, un furnizor de travertin care să arate cât mai aproape de cel actual”, a mai declarat Robu. Reabilitarea Operei va fi plătită cu bani de la bugetul local. Alex-Dia Construct este firma care lucrează și la UPU la Clinicile Noi.

Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul a avut loc în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând integral forma originală a clădirii, construită în stil renaissance. După al doilea incendiu, cel din 1920, au rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția a fost fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin, caracteristic arhitecturii românești a vremii respective.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

40 de minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

54 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

O oră ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago