Categories: Economic

Munca la gri, ultima moda printre angajatorii din Timis

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a făcut, anul trecut, peste 5.500 de controale la firmele din județ. Tot mai puțini angajatori apelează la munca la negru, însă tot mai mulți au găsit o altă formulă prin care să fenteze statul.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, Pavel Kașai, a prezentat luni un bilanț al activității instituției pe 2015. Conform declarațiilor acestuia, în anul precedent au avut loc 5.582 de controale. „Este un număr extrem de mare. Ne-am regăsit atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte în control, pentru a putea gestiona situația nemulțumirilor și a celor 1.629 de sesizări pe care le-am avut. S-au dat termene și s-au respectat”, a precizat Kașai. De asemenea, s-au depistat 249 de lucrători fără forme legale. „Munca la negru este în scădere. Angajatorii au conștientizat că mergem cu jandarmi, că suntem pe teren și controlăm piața muncii. Simțim însă că începe munca la gri, adică un lucrător este angajat cu două sau patru ore, pentru a ieși din zona muncii la negru, unde amenzile sunt foarte mari, de la 10.000 la 20.000 de lei. Atunci mută pe angajarea pe două ore. Și aici putem să depistăm timpul în care ei lucrează. Se întâmplă în construcții cel mai adesea”, a mai spus șeful ITM.

Aceeași sursă a mai precizat că au fost date 456 de avertismente pentru societățile comerciale la care s-au găsit nereguli și 516 amenzi. O altă problemă cu care se confruntă ITM Timiș ține de siguranța angajaților la locul de muncă. În 2015 au fost 17 accidente mortale desfășurate în timpul orelor de lucru. Pentru a combate această problemă se va ține și un seminar organizat de CCIAT, în cadrul căruia firmele vor putea să afle mai multe detalii despre acest subiect. „Ne bucurăm că putem face această întâlnire pentru a putea trage un serios semnal de alarmă despre relația între angajat și angajator. ITM veghează, monitorizează, analizează, dar și controlează activitatea celor peste 25.000 de firme din Timiș și a celor 250.000 de lucrători înregistrați. (…) Dorim conștientizarea angajatorilor de a respecta legile în vigoare”, a mai spus Kașai. Seminarul va avea loc pe 24 februarie, de la ora 12, în Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT. Există o problemă și în ceea ce privește numărul celor care ies de pe piața muncii. În jur de 12.000 de persoane își părăsesc lunar locurile de muncă, iar dintre aceștia doar aproximativ 700 reprezintă pensionari. „Restul pleacă în străinătate sau rămân acasă. Se lucrează la un studiu ca să vedem ce se întâmplă. E clar că sunt și foarte mulți care intră pe piața muncii timișeană, dar tot e foarte greu să stabilizăm piața muncii”, a concluzionat Pavel Kașai.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată de 25.000 de lei, pentru mizerie

Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu…

3 ore ago

Trezește-te! E timpul să dormi. IKEA prezintă șase elemente de bază pentru un somn bun

V-ați gândit vreodată dacă somnul pe care îl aveți vă oferă toate condițiile necesare unei…

4 ore ago

Vizită la cel mai înalt nivel din landul Bavaria, la Primăria Timișoara

Primăria Timișoara a fost vizitată, vineri, de către Ulrike Scharf, ministru de stat în cadrul…

5 ore ago

A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate. Se vor amenaja peste 1.800 kilometri de piste de biciclete

Regiunea Vest va oferi celor care doresc să pedaleze 1.800 de kilometri de piste special…

6 ore ago

Spectacolele lunii septembrie la Teatrul Național Timișoara

În acest sfârșit de săptămână, mai exact, sâmbătă, 7.09, în Sala Mare a Teatrului Național,…

7 ore ago

Se deschide circulația pe Centura Sud/FOTO

Marți, cel târziu miercuri, pe Centura Sud se va putea circula. Traseul va oferi conexiunea…

8 ore ago