Pet Hope: Nu se pot face eutanasieri, primaria e numai buna de proces

Eutanasierea este ilegală, iar dacă primăria dă startul la această procedură e pasibilă de un proces în toată regula. Asta susțin reprezentanții Asociației PetHope, cărora primarul Nicolae Robu le-a mulțumit pentru implicare cu numai câteva ore înainte.

„Normele metodologice care reglementează procedura eutanasiei au fost atacate în faţa instanţelor de judecată de mai multe organizaţii de profil, nu doar de Vier Pfoten, așa cum rezultă din declarațiile oficialilor Primăriei Timișoara. Organizaţiile au solicitat nu numai suspendarea acestor norme, dar şi anularea lor. Urmare a proceselor demarate, trei instanţe judecătoreşti de acelaşi grad au pronunţat sentinţe contradictorii care se află acum pe rolul ICCJ. Până la momentul la care ICCJ va tranşa în mod definitiv situaţia legală a acestor norme, eutanasia rămâne ilegală”, transmit cei de la PetHope.

„Procedura de eutanasiere prevăzută de norme este un tot unitar, ori atâta timp cât bazele ei sunt suspendate, ea nu poate fi aplicată. Rămâne ca ICCJ să decidă în ce măsură eutanasierea este legală sau nu, iar orice decizie contrară şi prealabilă acestui moment nu are niciun suport legal. Așa cum reiese din opinia legală transmisă de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA), decizia autorităţilor locale din Timişoara de a impune eutanasierea câinilor fără stăpân este nu doar falimentară pentru bugetul local şi inoportună, dar mai presus de toate, este ilegală”, mai spun ONG-iștii. Aceștia sunt dispuși să ofere primăriei posibilitatea de a steriliza gratuit toate animalele din adăpost care au potențiali adoptatori.

Primăria Timișoara își bazează decizia de a permite eutanasierea animalelor de la adăpostul societății de ecarisaj pe o hotărâre a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins definitiv, pe 26 noiembrie 2015, cererea „Vier Pfoten” de suspendare a normelor de aplicare a Legii 258/2013. În alte orașe, autoritățile locale nici măcar nu au așteptat sentința ICCJ. În Craiova, de exemplu, unde este primar Olguța Vasilescu, eutanasierile au început în aprilie 2015, la o lună după ce Curtea de Apel București a respins cererea „Vier Pfoten” de anulare a normelor Legii 258. La fel de adevărat este însă, în alte localități, cum ar fi Ploieștiul, s-a preferat adoptarea unui regulament cu prevederi stricte și multă birocrație, însă fără eutanasieri. (sursa foto: www.facebook.com)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago