Pet Hope: Nu se pot face eutanasieri, primaria e numai buna de proces

Eutanasierea este ilegală, iar dacă primăria dă startul la această procedură e pasibilă de un proces în toată regula. Asta susțin reprezentanții Asociației PetHope, cărora primarul Nicolae Robu le-a mulțumit pentru implicare cu numai câteva ore înainte.

„Normele metodologice care reglementează procedura eutanasiei au fost atacate în faţa instanţelor de judecată de mai multe organizaţii de profil, nu doar de Vier Pfoten, așa cum rezultă din declarațiile oficialilor Primăriei Timișoara. Organizaţiile au solicitat nu numai suspendarea acestor norme, dar şi anularea lor. Urmare a proceselor demarate, trei instanţe judecătoreşti de acelaşi grad au pronunţat sentinţe contradictorii care se află acum pe rolul ICCJ. Până la momentul la care ICCJ va tranşa în mod definitiv situaţia legală a acestor norme, eutanasia rămâne ilegală”, transmit cei de la PetHope.

„Procedura de eutanasiere prevăzută de norme este un tot unitar, ori atâta timp cât bazele ei sunt suspendate, ea nu poate fi aplicată. Rămâne ca ICCJ să decidă în ce măsură eutanasierea este legală sau nu, iar orice decizie contrară şi prealabilă acestui moment nu are niciun suport legal. Așa cum reiese din opinia legală transmisă de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA), decizia autorităţilor locale din Timişoara de a impune eutanasierea câinilor fără stăpân este nu doar falimentară pentru bugetul local şi inoportună, dar mai presus de toate, este ilegală”, mai spun ONG-iștii. Aceștia sunt dispuși să ofere primăriei posibilitatea de a steriliza gratuit toate animalele din adăpost care au potențiali adoptatori.

Primăria Timișoara își bazează decizia de a permite eutanasierea animalelor de la adăpostul societății de ecarisaj pe o hotărâre a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins definitiv, pe 26 noiembrie 2015, cererea „Vier Pfoten” de suspendare a normelor de aplicare a Legii 258/2013. În alte orașe, autoritățile locale nici măcar nu au așteptat sentința ICCJ. În Craiova, de exemplu, unde este primar Olguța Vasilescu, eutanasierile au început în aprilie 2015, la o lună după ce Curtea de Apel București a respins cererea „Vier Pfoten” de anulare a normelor Legii 258. La fel de adevărat este însă, în alte localități, cum ar fi Ploieștiul, s-a preferat adoptarea unui regulament cu prevederi stricte și multă birocrație, însă fără eutanasieri. (sursa foto: www.facebook.com)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

11 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

12 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

15 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

16 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

16 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

16 ore ago