CJ Timis da, de la bun inceput, de aproape trei ori mai multi bani pentru biserici decat in 2015

Consiliul Județean Timiș se pune bine cu Cel de Sus. Suma alocată bisericilor de la bugetul județean este de două ori și jumătate mai mare decât cea prevăzută la începutul anului trecut. În total, e vorba de două milioane de lei care vor fi împărțiți între diversele culte.

În ianuarie 2015, consilierii județeni au votat alocarea a 800.000 de lei de la buget către diversele culte. Până la finele anului au fost încă două rectificări, fiecare de 600.000 lei, astfel că, în decembrie, când s-a tras linia, suma a fost rotundă: exact două milioane de lei dați către biserici. În 2016, executivul CJ propune de la bun început două milioane de lei în scopuri… pioase. Asta prevede un proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor în plenul CJ din 25 februari. Banii vor fi defalcați pentru diferite lucrări, iar reprezentanții diverselor culte trebuie să depună situații de lucrări, care urmează să fie decontate de CJ. Sumele se impart astfel: cultul ortodox român – 1,56 milioane lei, cultul romano-catolic – 100.000 lei, cultul penticostal – 100.000 lei, cultul baptist – 70.000, lei, cultul greco-catolic – 30.000 lei, cultul ortodox ucrainean – 30.000 lei, cultul reformat – 30.000 lei, cultul ortodox sârb – 25.000 lei, cultul evanghelic – 25.000 lei, cultul adventist – 25.000 lei.

Consilierii vor adopta, cu această ocazie, și regulamentul privind finanțarea cultelor. Acesta stabilește proceduri clare și reguli referitoare la prezentarea cererii de sprijin financiar. Cererile de sprijin financiar vor fi evaluate de o comisie specială, stabilită prin dispoziţia preşedintelui CJ. Conform acestuia, dacă a primit deja bani pentru o lucrare, o unitate de cult va putea face o nouă cerere de finanțare numai în anul calendaristic următor. Rămâne de văzut câte rectificări la acest capitol, și pe ce sume, vor avea loc în 2016. În acest an vor avea loc atât alegeri locale, în iunie, cât și parlamentare, în decembrie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

2 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

3 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

4 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

4 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

8 ore ago