Categories: Cultura

Tolcea, catre Neumann: Draga Victor, faci din nou tabula rasa cu trecutul recent al Muzeului de Arta

Victor Neumann ar trebui, în calitatea sa de director al Muzeului de Artă, să nu uite că a existat activitate acolo și înainte de „descălecatul” său. Predecesorul său, Marcel Tolcea, îi bate obrazul și îi transmite că minimum două dintre expozițiile prezentate drept premiere au ajuns la Timișoara cu ani înainte.

În aprilie 2013, Marcel Tolcea își pierdea funcția de director al Muzeului de Artă Timişoara după ce a fost verificat de o comisie de la CJ Timiș, care a considerat că activitatea sa de manager nu merită mai mult de… 5,89. „E ciudat ca după o convorbire să primesc nota 5,89. E ciudat din următoarele 22 de motive, de fapt 22 de expoziții, din care doar șapte finanțare din banii publici. Printre acestea, trei ale unor mari artiști români – Țuculescu, Ștefan Bertalan și Romul Nuțiu (…) Cred că, mai degrabă, e vorba de o răfuială politică, pentru că opiniile mele politice nu sunt plăcute unora sau altora”, afirma, la vremea respectivă, universitarul timișorean. Marcel Tolcea fusese director la MArT timp de șase ani. În locul lui a venit, așa cum se specula, Victor Neumann, din postura de unic candidat. Notat cu 9,88 la examen, acesta n-a avut nicio problemă în a se instala.

Marcel Tolcea a preferat, până acum, să nu comenteze activitatea succesorului lui. A răbufnit însă, după apariția unui volum dedicat lui Ștefan Birtalan și îi bate acum obrazul lui Victor Neumann. „Dragă Victor, am chibzuit îndelung înainte de a-ți adresa public aceste gânduri, fiindcă este foarte posibil ca lumea care ne cunoaște pe amândoi să vadă în gestul meu o frustrare pricinuită de felul în care am fost dat afară de la conducerea Muzeului de Artă Timișoara în anul 2013. Mărturisesc că încă resimt o asemenea frustrare, dar nu din pricina modului în care s-au făcut comisiile, s-au elaborat referatele sau, mai apoi, au fost inventate criteriile pentru ca tu să ocupi postul. Reamintesc (..) că, pentru a te putea înscrie la concursul pentru ocuparea postului de manager al Muzeului de Artă, trebuia să fii absolvent de Istorie și, evident, conducător de doctorat (…) nu istoria plecării mele de la Muzeul de Artă mă determină să îți scriu acum, ci un gest incalificabil de-al tău (…) în volumul recent apărut sub egida Muzeului de Artă Timișoara, dedicat lui Ștefan Bertalan și coordonat de tine, faci din nou tabula rasa cu trecutul recent al instituției. Mai exact, arunci în uitare fix șapte ani și o mulțime de oameni competenți, inclusiv pe cei care au scris și acum!”, scrie Tolcea.

Conform acestuia, actualul director al MArT se comportă ca și cum, până la instalarea sa în funcție, instituția n-ar fi existat. „Am scris, «din nou», fiindcă ce altceva să cred atunci când expoziția dedicată lui Bertalan din 2012, la care a participat și artistul, e trecută sub o grea tăcere? (…) Am scris «din nou» fiindcă, înainte de toate, e incalificabil de nepoliticos, dragă Victor (…) să ștergi, de pe pagina de Internet a instituției, absolut toată activitatea Muzeului de Artă de înaintea «descălecatului» tău! (…) în aceeași paradigmă rolleriană a istoriei fardate, îți reamintesc și că, în 2015, ai găzduit exact aceeași expoziție Dali pe care am adus-o în 2007. În cazul meu, fără costuri ale instituției (…) Nu mai vreau să intru în amănunte cu așa-zisa premieră a expoziției de aerografii Rembrandt, fiindcă știi foarte bine că aia este o glumă muzeală față de gravurile Rembrandt din colecția Oprescu a Bibliotecii Academiei, pe care timișorenii le-au văzut înainte de 2015! Așadar, în numele unei vechi amiciții intelectuale, te rog să-ți remediezi aceste fracturi ale istoriei factuale. Nu din perspectiva istoriei conceptuale, ci din perspectiva unei banale onestități istorice pe care o teoretizezi strălucit”, mai scrie Tolcea.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

9 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

9 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

15 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

17 ore ago