Categories: Primăria Timişoara

Fosta Dermatologie de pe Marasesti va deveni centru multicultural cand vrea Ministerul Sanatatii

Lucrările de transformare a vechii clinici de dermatologie în centru multicultural sunt blocate într-o semnătură de la Ministerul Sănătății. După ce va sosi avizul necesar, imobilul va intra în șantier, estimat să dureze doi ani. Costurile sunt de peste șase milioane de euro, bani de la bugetul local.

În primăvara lui 2013, primarul Nicolae Robu anunța mutarea Clinicii de Dermatologie din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, dintr-un imobil care nu a avut niciodată altă destinație decât cea de spital. Clinica funcționează acum într-un clădire de pe strada Daliei, fost cămin de nefamiliști, reabilitată integral și refuncționalizată în acest scop. În septembrie 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru lucrările de intervenții pentru obiectivul de investiții „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform acesteia, este nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot TVA, și un termen de execuție de 24 de luni.

Lucrările sunt însă departe de a începe, pentru că imobilul de pe strada Mărășești a rămas tot în „ograda” Ministerului Sănătății. „Așteptăm demult de la Ministerul Sănătății avizul pentru scoaterea clădirii din circuitul medical. Am înțeles că, de vreo trei săptămâni, hârtia este scrisă, e la semnat, dar nu am primit-o încă. În momentul în care o primim, putem să dăm drumul proiectului. Vrem să facem niște amenajări interesante, care să facă imobilul potrivit pentru sediul Institutului Francez, al Centrului Cultural German, un centru pentru tineret… Curtea interioară va fi pusă în valoare, e un proiect interesant, care va fi realizat pe bani de la buget”, a spus, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu. Edilul a renunțat totuși la ideea ridicării unui etaj suplimentar pentru această clădire.

Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. „Se propune reabilitarea imobilului având ca scop protejarea valorii de patrimoniu, modificarea functionalității clădirii din spital de dermatologie în clădire cu spații pentru activități culturale și introducerea clădirii în circuitul funcțional public al zonei Cetatea Timișoara”, se precizează în referatul proiectului votat în CL. Conform acestuia, în fostul spital ar urma să fie amenajate spații pentru birouri, săli de clasă, o sală de conferinţe, dar și un muzeu al Cetății. În 2011-2012, în clădirea de pe strada Mărășești s-au efectuat lucrări de modernizare în valoare de 500.000 de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago