Categories: Primăria Timişoara

Fosta Dermatologie de pe Marasesti va deveni centru multicultural cand vrea Ministerul Sanatatii

Lucrările de transformare a vechii clinici de dermatologie în centru multicultural sunt blocate într-o semnătură de la Ministerul Sănătății. După ce va sosi avizul necesar, imobilul va intra în șantier, estimat să dureze doi ani. Costurile sunt de peste șase milioane de euro, bani de la bugetul local.

În primăvara lui 2013, primarul Nicolae Robu anunța mutarea Clinicii de Dermatologie din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, dintr-un imobil care nu a avut niciodată altă destinație decât cea de spital. Clinica funcționează acum într-un clădire de pe strada Daliei, fost cămin de nefamiliști, reabilitată integral și refuncționalizată în acest scop. În septembrie 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru lucrările de intervenții pentru obiectivul de investiții „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform acesteia, este nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot TVA, și un termen de execuție de 24 de luni.

Lucrările sunt însă departe de a începe, pentru că imobilul de pe strada Mărășești a rămas tot în „ograda” Ministerului Sănătății. „Așteptăm demult de la Ministerul Sănătății avizul pentru scoaterea clădirii din circuitul medical. Am înțeles că, de vreo trei săptămâni, hârtia este scrisă, e la semnat, dar nu am primit-o încă. În momentul în care o primim, putem să dăm drumul proiectului. Vrem să facem niște amenajări interesante, care să facă imobilul potrivit pentru sediul Institutului Francez, al Centrului Cultural German, un centru pentru tineret… Curtea interioară va fi pusă în valoare, e un proiect interesant, care va fi realizat pe bani de la buget”, a spus, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu. Edilul a renunțat totuși la ideea ridicării unui etaj suplimentar pentru această clădire.

Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. „Se propune reabilitarea imobilului având ca scop protejarea valorii de patrimoniu, modificarea functionalității clădirii din spital de dermatologie în clădire cu spații pentru activități culturale și introducerea clădirii în circuitul funcțional public al zonei Cetatea Timișoara”, se precizează în referatul proiectului votat în CL. Conform acestuia, în fostul spital ar urma să fie amenajate spații pentru birouri, săli de clasă, o sală de conferinţe, dar și un muzeu al Cetății. În 2011-2012, în clădirea de pe strada Mărășești s-au efectuat lucrări de modernizare în valoare de 500.000 de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

8 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

9 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

9 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

9 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

10 ore ago