Lemne nu se prea fură în Timiș, dar avem, în schimb, mari probleme cu… câinii! Bilanțul pe 2015 al Gărzii Forestiere a fost prezentat, luni, la Colegiul Prefectural. În toată zona de vest s-au dat, anul trecut, amenzi de aproximativ un milion de euro pentru tăieri ilegale, cele mai multe în Hunedoara. În Timiș, vânatul e… vânat de câini înfometați.
Garda Forestieră și-a prezentat luni, 28 martie, bilanțul pe ultimul an. În Timiș sunt aproximativ 100.000 de hectare de pădure, cea mai mică suprafață din zona de vest, în comparație cu Hunedoara și Caraș-Severin. Și problemele sunt mult mai puține decât în județele vecine. „Cele mai mari probleme nu sunt la păduri. Anul acesta s-au tăiat ilegal în jur de 700 de metri cubi, foarte puțin față de ce se întâmplă în restul țării. În volumul total de 10.000 de metri cubi găsit la controale, doar 700 sunt în Timiș și acestea provin din pădurile nepăzite. Cel mai mare volum de lemne fără acte îl găsim la societățile comerciale care lucrează mult cu lemn adus din altă parte. Timișul nu are lemn destul pentru fiscalizare sau construcții. Mare parte din lemnul de rășinoasă este adus din alte județe. Valoarea contravențiilor înregistrate anul trecut este de circa un milion de euro, cu grosul pe Hunedoara. Cel mai mare volum înregistrat într-un punct este din Hunedoara, unde s-au tăiat ilegal aproximativ 3.000 de metri cubi”, spune inspectorul șef Aristotel Vișoiu.
Dacă la lemn tăiat ilegal stăm relativ bine, problema mare este reprezentantă de… câini. „Este vorba despre câinii comunitari și câinii de la stâni. Terenurile din Timiș sunt ultrapopulate cu câini. Legea spune că un crescători de oi poate avea oricâți câini dorește. (…) O să ajungem în curând să vorbim despre vânat și vânătoare la timpul trecut. Dacă despre vânătoare este frumos să vorbești la timpul trecut, este rău că despre vânat nu o să mai putem vorbi. Dușmanul numărul unu al efectivului de vânat este constituit din câinii de dragul cărora mor comunitățile și indivizii, abandonându-i pe câmp și în păduri. În Timiș este o situație chiar mai grea decât în altă parte. Puii sunt atacați de câinii vagabonzi. Indiferent câți câini dispar, numărul celor care vin este mai mare decât al celor care dispar”, a mai spus Vișoiu. Iepurii, fazanii și căprioarele ajung să fie omorâte de animalele flămânde, care de multe ori au stăpâni. „Câinii ciobanilor sunt o mare problemă. Pentru 100 de oi, nu știu de ce, în județul Timiș este nevoie de 10 câini. Cei 10 câini ar trebui hrăniți și vă asigur că nimeni nu hrănește câinii ciobanilor. Ei se hrănesc cu puietul de vânat”, a conchis inspectorul șef.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…