Categories: Social

Protest anti-emigrare la… ANL! Chiriasii din blocurile cu probleme ies in strada

Blocurile ANL B8-B12 au fost construite fără autorizații, astfel că nu au putut fi intabulate, iar apartamentele nu au putut fi vândute până acum chiriașilor. Oamenii sunt la capătul puterilor și vor protesta în fața blocurilor, pentru că, susțin ei, autoritățile vor neapărat să-i facă să plece din țară!

Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere, construite, la Timișoara, prin ANL, au fost date în folosință în 2009. Blocurile B8-B12 au fost ridicate însă fără autorizație de construcție, în „oglindă” cu blocurile B1-B7, și nu au putut fi intabulate. În consecință, chiriașii au primit locuințe care nu erau racordate la utilități. Abia după câțiva ani, primăria a început demersurile pentru obținerea autorizațiilor de construire, iar cele pentru intabulare s-au făcut abia la finele anului 2015. Pentru că actele nu erau în regulă, chiriașii nu și-au putut cumpăra apartamentele și, susțin ei, în prezent, o familie cu doi copii, cu două salarii de circa 1.500 de lei, plătește, în fiecare lună, peste treime din venituri pe chirie și întreținere. Chiriașii au trimis o petiție către primarul Nicolae Robu, consilierii locali și parlamentarii de Timiș, cerând rezolvarea situației. Ei susțin că „miza acestui blocaj o reprezintă cei aproximativ 10.000 de euro încasați lunar din aceste chirii, adică 120.000 de euro an pentru cinci blocuri construite de statul român și pentru care Primăria Timișoara nu a investit nici măcar un leu”. Primarul Nicolae Robu susține însă că situația este pe cale de a fi rezolvată. „Au rămas câteva blocuri la care nu s-a putut trece la vânzare, din cauză că se impuneau niște operațiuni de evaluare și primăria nu a avut contract cu nicio firmă de evaluare. Abia acum s-a încheiat licitația și în perioada următoare vor putea fi vândute și acele locuințe. Am dat dispoziție să se parcurgă cât mai repede etapele acestea pregătitoare, pentru că este păcat de tinerii care au acele locuințe să plătească chirii majorate”, declara edilul, conform căruia în câteva săptămâni procedura va fi deblocată.

Chiriașii nu mai cred în promisiuni, așa că au decis iasă în stradă. Și nu oricum, ci, spun ei, într-un mod inedit, pentru a demonstra că indolența autorităților nu face decât să-i împiedice să-și ducă viața în mod normal si chiar să-i… alungă din țară! „Protestul, autorizat, va fi sub forma unei petreceri «de rămas bun» a chiriașilor ANL, prin care vrem să tragem un semnal de alarmă la adresa celor care nu înțeleg că noi nu suntem niște asistați sociali, ci suntem familii de oameni care lucrează, plătesc taxe și impozite și care, tineri fiind, vor să fie buni ceățteni în țara asta și nu să emigreze (…) Vom da frâu liber imaginației, ne vom spune într-un mod original și vom participa, cu plăcere, împreună cu famiile noastre. De aceea, ne vom concentra pe activități cu tematica «Alungat din țara mea» (…) Mesajele noastre vor fi apolitice, nu vor conține jigniri, atacuri la persoană, vulgarități (…) Strada Miloia va fi desenată, decorată, va deveni un spațiu în care cetățenii vor redeveni stăpâni pe propria soartă, în ciuda piedicilor birocratice puse de autorități. Vom organiza diverse acțiuni precum workshop pentru copii, Loteria Vizelor, concursuri etc”, au anunțat reprezentanții chiriașilor. Protestul va avea loc joi, 17 martie, între orele 17,30 și 18,30.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago