Statuia Sfântului Gheorghe va fi mutată la locul ei, semn că lucrările de amenajare din singura piață aflată încă în lucru se apropie de final. Se va întâmpla vineri după-amiază, iar pe durata operațiunii circulația tramvaielor va fi oprită.
Piața Sf. Gheorghe, reproiectată sub forma unui amfiteatru, este singura în care, în acest moment, încă se mai lucrează în zona Cetate. Aici, arheologii au descoperit mai multe case semiîngropate, dar și locuințe de suprafață. Surpriza a fost descoperirea celor două apeducte, dar nu pot fi omise biserica iezuită, moscheea sau cimitirul. În urma discuțiilor cu arheologii și reprezentanții primăriei s-a decis că noua amenajare a pieței va include zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. În zona bisericii va fi reamplasată și statuia Sfântului Gheorghe. Zidurile bisericii rămase in situ au fost impermeabilizate, iar fragmentele de zid ale moscheii au fost desfăcute și refăcute, dar pe o fundație de beton. În ultimele două săptămâni, muncitorii au executat finisajele la gradene și la treptele către amfiteatru și au placat suprafața amfiteatrului, unde au fost folosite atât cărămidă clincherizată, cât și pavele. A mai rămas de executat o operațiune delicată și spectaculoasă în același timp, și anume mutarea statuii Sf. Gheorghe.
Mutarea este programată la finele săptămânii. „Statuia va fi mutată vineri, 18 martie, începând cu ora 18. În timpul mutării, circulația tramvaielor va fi oprită. S-a luat această decizie pentru a perturba cât mai puțin circulația”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Piața Sf. Gheorghe trebuie finalizată cel târziu până la 30 iunie. Proiectul de reabilitare a zonei Cetate a demarat în toamna lui 2013 și a cuprins patru piețe publice: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), și zece străzi: Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso și Eugeniu de Savoya. Valoarea totală a proiectului este de 65,5 milioane de lei. Cei mai mulți bani, adică 42 de milioane de lei, vin de la Uniunea Europeană.
Invalid Displayed Gallery
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…