Primăria Timișoara ar putea redeveni proprietara clădirii în care a funcționat vechiul cinematograf Studio. Totul depinde acum de RADEF și Ministerul Culturii, care au acum o sentință prin care imobilul revine la statul român, după cum au decis judecătorii Curții de Apel Timișoara. Clădirea ajunsese în proprietatea unei timișorence care locuia pe strada Polonă, care împrumutase 200.000 euro către RADEF.
Acum doi ani și jumătate, fostul viceprimar Traian Stoia anunța că imobilul în care a funcționat cinematograful Studio se afla în proprietarea unei timișorence care… locuia pe strada Polonă. Municipalitatea ar fi aflat acest lucru după ce solicitase RADEF să vopsească fațada clădirii. „Așa am aflat că imobilul este în proprietate privată. Am căutat prin acte și am constatat că deținătorul acesteia este o anume Nada Rusimovici”, spunea Stoia. Nada Rusimovici, care locuia la etajul al patrulea într-unul din blocurile de pe strada Polonă, ar fi împrumutat RADEF cu echivalentul a 200.000 de euro. După ce s-a ajuns în instanță, regia a dat cinematograful Studio acestei femei, plus o diferență de 13.000 lei plătită în cash. Rusimovici se intabulase ca proprietar încă din 2012. În 2014, Primăria Timișoara a decis să încerce să recupereze clădirea. Acum a apărut prima victorie.
„În urmă cu doi ani, când am început să studiem posibilitatile de a readuce în patrimoniul public Cinematograful Studio, părea o misiune extrem de dificilă. O misiune care însă acum e încununată de succes pentru primul său pas. Cinema Studio revine în proprietatea statului român. Curtea de Apel Timișoara «admite apelul declarat de reclamanţii Municipiul Timişoara, prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara împotriva sentinţei civile nr. 2403/PI/17.09.2015 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr. 6776/325/2014, în contradictoriu cu pârâţii intimaţi Statul Român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «Româniafilm», Rusimovici Nada, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş (…) Admite în parte acţiunea formulată şi precizată de reclamanţii Municipiul Timişoara, prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi, în consecinţă: Constată nulitatea absolută a contractului de dare în plată autentificat sub nr. 3945/14.12.2012 de BNP Maria Magdalena Ţerovan privind imobilul situat în Timişoara, str. Lenau, nr. 2, înscris în CF nr. 411239 (CF vechi 147437) Timişoara, nr. top 204, reprezentând Cinematograf Studio (fost Thalia). Dispune restabilirea situaţiei anterioară de Carte funciară, prin reînscrierea dreptului de proprietate al Statului Român (…) Obligă pârâţii intimaţi Statul Român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «Româniafilm» şi Rusimovici Nada să plătească reclamanţilor suma de 13125,1 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu. Primăria nu a intrat efectiv în posesia imobilului, pentru că urmează să se facă transferul de proprietate. Pe de altă parte, primăria a dat în judecată RADEF și pentru a recupera fostele cinematografe Timiș, Dacia, Arta, Victoria, Unirea, Freidorf, Fratelia și Grădina de Vară de la Arta. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara, municipalitatea a avut câștig de cauză, dar RADEF a făcut recurs.
După ce va reintra în proprietatea primăriei, fostul cinematograf Studio va primi o destinație încă necunoscută. „Tinerii nu au unde să facă repetiții, să se pregătească în zona dansului și în orice alt domeniu în care ei tinerii doresc să se manifeste (…) Cel mai probabil, Cinematograful Studio îl vom pune la dispoziția Casei de Cultură a Studenților, dar vom vedea”, a spus primarul Nicolae Robu. Din punctul de vedere al viceprimarului Dan Diaconu, lucrurile ar putea sta altfel. „Cinematograful de Artă în Timișoara este acum mult mai aproape de înfăptuire. Chiar dacă încă mai sunt pași de făcut pentru a ajunge efectiv în proprietatea municipiului și a putea începe lucrările de reabilitare și dotare, soarele a ieșit pe strada tuturor iubitorilor de cinema din Timișoara aici sau în cadrul altui cinematograf”, a notat acesta, pe Facebook. În orice caz, decizia, oricare ar fi ea, va trebui să primească girul consiliului local.
Echipa Festivalului Rod s-a întors după gratii la începutul toamnei, cu proiecția filmului „Crulic. Drumul…
CATALIN SI CATALAINA SRL, în calitate de solicitant, cu sediul în sat Cerneteaz, comuna Giarmata,…
Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…
Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…
Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…
Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…