Categories: Social

Floriile, ziua care deschide Saptamana Patimilor

Creştinii ortodocşi prăznuiesc, duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele. Aceasta rememorează intrarea lui Iisus în Ierusalim, care a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier. Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Floriilor.

În duminica a şasea din postul Paştelui, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, după cele 40 de zile de post. După modelul mulţimii din Ierusalim, care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în această zi, să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate. Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor şi păstrând rânduiala postului. Ramurile se păstrează peste an, fiind folosite la tămăduirea diferitelor boli. În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori pentru a fi feriţi de boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele.

Pe lângă sărbătoarea creştină, există nenumărate obiceiuri, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână. De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor mărita sau nu în acel an. Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate. La miezul nopţii se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit. În popor se spune că acela care îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc, duminică, onomastica cu ocazia Floriilor, numele cel mai des întâlnit fiind Viorica. Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, 1,48 milioane de cetăţeni români, din care 633.402 bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Floriilor. Numele cele mai des întâlnite sunt, la femei, Viorica, Florentina, Florica, Floarea și Florina. Majoritatea bărbaţilor se numesc Florin, Viorel, Florian, Florea, Florentin sau Florinel.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Primăria Timișoara se pregătește din timp pentru demolări și oferă 32 de milioane de lei pentru operațiuni

Municipalitatea timișoreană a scos la licitație un contract cadru cu valabilitate pe patru ani, prin…

32 de minute ago

Sute de elevi sunt așteptați la Muzeul Apei în cadrul programului Școala Altfel

Muzeul Apei din Timișoara va primi, săptămâna viitoare, peste 680 de elevi care vor participa…

O oră ago

Urmărire în trafic încheiat cu un… deces!

Azi-noapte, la ora 23.40, polițiști de la Poliția Municipiului Caransebeș au fost sesizați că persoane…

O oră ago

Lupeniul bate Ghiroda și este pe locul 2 în C9 după Politehnica

Etapa a 3-a din play-off/play-out din cea mai vestică serie, a noua, a continuat cu…

2 ore ago

Lugojul, aproape de o nouă calificare în Europa

CSM Lugoj a deschis excelent finala pentru locul 5 din campionat cu CSM Constanța. Cu…

3 ore ago

GLIE VIE. Gustul adevărat al Banatului, cultivat cu dragoste și respect pentru pământ

În inima Banatului, în comuna Pișchia, județul Timiș, se află GLIE VIE, o mică afacere…

5 ore ago