Categories: Economic

Timisorenii colecteaza selectiv gunoaiele, dar mai mult prin centru

Timișorenii încep să se obișnuiască să nu mai arunce de-a valma coji de cartofi cu borcane, doze de bere și cartoane. Asta susțin reprezentanții Retim, conform cărora lucrurile merg într-o direcție bună, chiar dacă mai sunt încă scăpări.

În 2015 au fost colectate aproape 67.000 tone de deșeuri de la populaţie, peste 18.000 de la agenţii economici, iar din pieţe, în jur de 584 tone. Datele arată că, grație sistemului de colectare duală a deşeurilor, au fost colectate și peste 11.500 tone materiale reciclabile: hârtie, materiale plastice, sticlă, metal şi deşeuri electrice şi anvelope. Raportat la cantitatea întreagă de deșeuri strânse, procentul celor reciclabile nu e foarte mare, dar reprezentanții operatorului de salubritate par mulțumiți. „Timișoara este primul oraș din țară care a implementat colectarea selectivă în sistem dual. S-au introdus două pubele: cea umedă și cea uscată. Cea uscată cuprinde deșeuri reciclabile colectate separat. Retim, prin stația de sortare, le trece printr-o sortare separată, individuală și le valorifică ca și materiale reciclabile”, explică Gheorghe Para, directorul societății. Acesta susține că timișorenii s-au obișnuit cu sistemul și, cu mici excepții, în funcție de zone, colectarea selectivă decurge bine. „Mai avem probleme în cartierele aglomerate de blocuri, în sensul că se mai amestecă. În Dacia, în Buziașului se mai amestecă deșeurile, dar avem deja un program prin care vom interveni și vom colabora cu fiecare generator de deșeuri. Dorim foarte mult să asigurăm o calitate superioară aceste deșeuri care se pot valorifica și să nu le amestecăm cu deșeurile biodegradabile. Nu are rost să le colectăm selectiv dacă le-am pus cu cele biodegradabile”, mai spune Para. Conform Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, întocmit de CJ Timiş, zonele rurale din generează între 0,3 și 0,4 kilograme deșeuri / zi, în timp ce locuitorii zonelor urbane generează 0,9 kilograme / zi. Se estimează că fiecare timişean produce, în medie, peste 270 de kilograme de deşeuri pe an.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

6 minute ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

O oră ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

5 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

6 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

7 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

7 ore ago