Categories: Social

Vanatorii de mirosuri ai lui Robu cauta poluatori! E aproape imposibil insa sa-i si dovedeasca

15 tineri din Timișoara umblă noaptea prin oraș, în căutarea surselor de poluare. Prea multe nu pot face, pentru că e greu de demonstrat cine și cât poluează exact. Totuși, în ultima săptămână, Garda de Mediu Cetățenească a înregistrat, conform primarului Nicolae Robu, primul succes.

În noiembrie 2015, primarul Nicolae Robu anunța că va pune bazele unei structuri inedite: o gardă de mediu cetățenească, care va funcționa pe bază de voluntariat. Membrii acesteia vor putea identifica sursele de poluare din Timișoara și, ulterior, vor anunța primăria, care va informa Poliția Locală și Garda de Mediu. „Avem deja trei cereri de la persoane care și-au depus cererea pentru a deveni membri. Nu am vrut să fac înscrieri online, ci să se vină direct la primărie, ca o primă dovadă de dorință adevărată de a activa în această gardă (…). Este un început și am încredere că vor mai veni și alții. Nu sunt doar pensionari”, explica Robu.

Săptămâna trecută, edilul a anunțat primul rezultat concret al acestei gărzi de mediu voluntare. S-a întâmplat în zona Dâmbovița, unde locuitorii au sesizat un miros urât. „Am pus în mișcare Garda de Mediu Cetățenească, iar tinerii ei membri au verificat zona noaptea, între orele 2 și 4. Din păcate, mirosul urât a fost confirmat! Și a fost identificat și poluatorul. Surpriză totală: Aquatim! Da, oameni buni, societatea a poluat, experimentând o nouă tehnologie de uscare a nămolului”, a scris, pe Facebook, Robu. Primarul se declară încântat de colaborare cu „polițiștii voluntari de mediu”. „Din Garda de Mediu Cetățenească fac parte tineri voluntari. Sunt cam 15 membri. Acționează la solicitări, câteodată vin și ei să semnaleze. Au fost cu mine când am fost la întâlnirea cu cetățenii, în zona Dâmbovița. Au fost doi sau trei membri, care cunoșteau problema direct de la oameni”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul.

Conform acestuia, nu a fost prima sesizare a voluntarilor. „Au mai fost și altele dar n-au putut fi materializate prin nimic. Sunt lucruri pe care, oricum, le știam… Că în zona Soarelui, că în Calea Lipovei se simte din când în când miros (…) Voluntarii mă sesizează și mă și ajută să descopăr problemele. E de mare ajutor disponibilitatea unor tineri care se duc și noaptea, dacă trebuie, să detecteze. Că de obicei mirosurile apar noaptea”, mai spune primarul. Totuși, dacă simțiți „parfumuri” neplăcute în zonele în care locuiți, va trebui să faceți, în cele din urmă, sesizare la Garda de Mediu. E singura instituție care poate interveni.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

O oră ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago