15 tineri din Timișoara umblă noaptea prin oraș, în căutarea surselor de poluare. Prea multe nu pot face, pentru că e greu de demonstrat cine și cât poluează exact. Totuși, în ultima săptămână, Garda de Mediu Cetățenească a înregistrat, conform primarului Nicolae Robu, primul succes.
În noiembrie 2015, primarul Nicolae Robu anunța că va pune bazele unei structuri inedite: o gardă de mediu cetățenească, care va funcționa pe bază de voluntariat. Membrii acesteia vor putea identifica sursele de poluare din Timișoara și, ulterior, vor anunța primăria, care va informa Poliția Locală și Garda de Mediu. „Avem deja trei cereri de la persoane care și-au depus cererea pentru a deveni membri. Nu am vrut să fac înscrieri online, ci să se vină direct la primărie, ca o primă dovadă de dorință adevărată de a activa în această gardă (…). Este un început și am încredere că vor mai veni și alții. Nu sunt doar pensionari”, explica Robu.
Săptămâna trecută, edilul a anunțat primul rezultat concret al acestei gărzi de mediu voluntare. S-a întâmplat în zona Dâmbovița, unde locuitorii au sesizat un miros urât. „Am pus în mișcare Garda de Mediu Cetățenească, iar tinerii ei membri au verificat zona noaptea, între orele 2 și 4. Din păcate, mirosul urât a fost confirmat! Și a fost identificat și poluatorul. Surpriză totală: Aquatim! Da, oameni buni, societatea a poluat, experimentând o nouă tehnologie de uscare a nămolului”, a scris, pe Facebook, Robu. Primarul se declară încântat de colaborare cu „polițiștii voluntari de mediu”. „Din Garda de Mediu Cetățenească fac parte tineri voluntari. Sunt cam 15 membri. Acționează la solicitări, câteodată vin și ei să semnaleze. Au fost cu mine când am fost la întâlnirea cu cetățenii, în zona Dâmbovița. Au fost doi sau trei membri, care cunoșteau problema direct de la oameni”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul.
Conform acestuia, nu a fost prima sesizare a voluntarilor. „Au mai fost și altele dar n-au putut fi materializate prin nimic. Sunt lucruri pe care, oricum, le știam… Că în zona Soarelui, că în Calea Lipovei se simte din când în când miros (…) Voluntarii mă sesizează și mă și ajută să descopăr problemele. E de mare ajutor disponibilitatea unor tineri care se duc și noaptea, dacă trebuie, să detecteze. Că de obicei mirosurile apar noaptea”, mai spune primarul. Totuși, dacă simțiți „parfumuri” neplăcute în zonele în care locuiți, va trebui să faceți, în cele din urmă, sesizare la Garda de Mediu. E singura instituție care poate interveni.
Comentarii prin facebook