Categories: SocialUltima ora

Dezastru pe strada Alecsandri! Terasa facuta praf de tencuiala cazuta de pe o cladire / FOTO

Noroc că s-a întâmplat noaptea! Altfel, o ieșire la bere cu prietenii s-ar fi putut transforma într-o tragedie! Bucățile de tencuială și ornamente căzute de pe clădirea de pe str. 9 Mai 1, colț cu Alecsandri, au aterizat pe terasa localului de la parter, distrugând o masă și niște scaune. Clădirile istorice din Timișoara se dovedesc, încă o dată, pericol public.

Timișoara deține în jur de 11.000 de clădiri istorice, dar cele mai multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare. Aflate fie proprietatea unor oameni care fie nu-și permit să le întrețină, fie pur și simplu nu vor să facă asta, imobilele pot fi adevărate „arme”. Periodic, bucăți de pe fațadele acestor clădiri se desprind și cad pe trotuare și doar norocul a făcut ca, până acum, să nu fie omorât cineva. Totuși, în urmă cu mai mulți ani, o cărămidă ornamentală căzută de pe un bloc din Calea Șagului a ucis o tânără… Un alt incident grav s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe strada Vasile Alecsandri. Bucăți de tencuială și ornamente s-au prăbușit, pur și simplu, peste o terasă. Din fericire, la ora respectivă, localul era închis… „Bine ca n-au fost victime. Aceasta este consecința unei legislații execrabile: nici nu te lasă să contribui ca autoritate publică la reparații, nici nu te pedepseste aspru pentru pericolele pe care le creezi, ca proprietar”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu.

Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Timiș, spune, la rândul lui, că de vină pentru această situație este legea ambiguă. „Avem un patrimoniu care se degradează și avem un blocaj legislativ. Autoritățile locale nu pot finanța fațadele și acoperișurile la astfel de clădiri aflate în regim privat. Statul român nu ia o hotărâre clară legată de ceea ce-și dorește în acest domeniu. Așa că rămânem cu fațadele și clădirile nepuse la punct, iar unele devin chiar pericol public”, afirmă Predescu. O altă problemă este cea legată de regimul de proprietate. „În Timișoara, cele mai frumoase clădiri sunt palate mari, cu mulți proprietari. Există un imobil care are chiar și 160 de proprietari, iar probabilitatea ca ei să se pună de acord este minimă”, mai spune Sorin Predescu. Anul trecut, instituția pe care o conduce a emis 554 avize pentru începerea lucrărilor de reabilitare la diverse imobile istorice. Totuși, nu se știe câte dintre ele au intrat efectiv în lucru, pentru că un astfel de aviz poate fi folosit și peste patru ani.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Circulația tramvaielor 1 și 2, afectată spre Gara de Est

Astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 22:00, se va închide circulația rutieră între bulevardul Take…

3 ore ago

Alin Nica, atac dur la adresa PNL Timiș: ”Nu țintesc funcția de președinte PNL Timiș”

Alin Nica, atac dur la adresa filialei județene a liberalilor: ”Nu țintesc funcția de președinte…

3 ore ago

Cizmele de damă din piele naturală, confortabile şi moderne-Cele mai importante tendinţe ale sezonului 2024/2025

Cizmele de damă reprezintă must-have-ul sezonului rece. Design-ul specific are rolul de a aduce o…

3 ore ago

Liga 4. Lugojul, campioană de iarnă cu maximum de puncte

În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…

6 ore ago

Se lucrează și pe lotul din Timișoara al căii ferate dintre Arad și Caransebeș/VIDEO

Asocierea care se ocupă de reabilitarea căii ferate care traversează Timișoara, mai precis Lotul 3,…

7 ore ago

Dominic Fritz, după intrarea Elenei Lasconi în finala prezidenţialelor: “Rezultatul de azi e o uriașă responsabilitate”

Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, afirmă că accederea Elenei Lasconi în turul II al alegerilor…

7 ore ago