Categories: Sport

Horia Colibasanu, un nou succes pe Manaslu: A fost cea mai extenuanta ascensiune

Horia Colibășanu a ajuns, marți, pe Manaslu, după 13 ore de efort. A fost cea mai dificilă ascensiune de care a avut parte până acum. Totuși, expediția nu este completă, urmând ca alpinistul să coboare înapoi în tabăra de bază.

„SUMMIT! Ora 1.00 Nepal. Vânt între 40-50km/h” – asta a transmis Horia Colibășeanu prin SMS, de pe telefonul prin satelit, marți, 10 mai, anunțând astfel că a ajuns pe Vârful Manaslu (8.163 m) din Himalaya. Timișoreanul și partenerul său slovac, Peter Hamor, au început asaltul la miezul nopții, de la altitudinea de 7.100 metri, pe ruta standard (N-E), deschisă de japonezi în 1956. Cei doi alpiniști trebuie să și coboare, ascensiunea nefiind considerată completă până când nu revin în tabăra de bază, prin forțele proprii. „Nu am înotat niciodată atât de mult în zăpadă în 18 ani de expediții”, a mai transmis Colibășanu, timișoreanul având parte de o urcare dificilă cu mult vânt, ceață și lipsă de vizibilitate. „Echipa slovaco-română a ajuns în tabăra de bază (TB) pe 14 aprilie și a început să urce spre vârf pe 4 mai. În acest interval, alpiniștii au echipat ruta până aproape de tabăra 2 (T2 – 6.400m) și au așteptat o prognoză de vreme bună în TB, dar și în Samagaun, un sat din zona Gandaki, aflat în vecinătatea Muntelui Manaslu”, se arată pe site-ul oficial al lui Colibășanu. Cei doi alpiniști s-au întors de mai multe ori din drum, preferând să coboare și să aștepte o fereastră bună de vreme pentru a avansa. Ascensiunea s-a făcut fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen artificial. Este a doua oară când alpinistul din Timișoara ajunge pe Manaslu. Prima ascensiune de succes a avut loc în 2006, Colibășeanu avându-l drept partener pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza, care din păcate a decedat într-o altă expediție, alături de timișorean. Horia a decis să reia expediția, în încercarea de a deschide o nouă rută pe fața nordică.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

4 minute ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

19 minute ago

Victorie cu clasă a SCM Timişoara în meciul pentru locul 13

Echipa de baschet a Timişoarei s-a descurcat de minune în primul joc al seriei cu…

O oră ago

Prognoza meteo de Paște. Ce spun meteorologii

Sunt prognozate ploi de Paşte în jumătatea vestică a țării, în timp ce în rest…

O oră ago

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

16 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

20 de ore ago