Orice ploaie serioasă face probleme la Incuboxx, clădirea pe care Primăria Timișoara a plătit patru milioane de euro. Apa se infiltrează liniștită, pentru că fațada de policarbonat nu este perfect etanșă. Totul, datorită „calității” lucrării executate de societatea Saiftim, care și-a luat banii și a intrat în insolvență. Acum, primăria caută o firmă care să remedieze problemele.
Incuboxx, centrul IT&C al Primăriei Timișoara, a fost inaugurat în aprilie 2014, lângă pasajul Jiul. Are patru etaje și găzduiește 52 de spații pentru firme, birouri, săli de conferințe și de ședințe, sală de fitness, cantină, dar și un perete de escaladă în interior. Lucrarea a costat 17,7 milioane de lei și a fost executată de Saiftim, în calitate de antreprenor general. La inaugurare, a fost mult lăudat policarbonatul multistrat care îmbracă imobilul. „Materialul este folosit la clădirile unde trebuie să existe o reducere puternică a strălucirii. Costă cam 35% din cât ar fi costat dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. Pe interior este alb, pe afară este albastru şi este tratat împotriva razelor ultraviolete. Reduce strălucirea şi asigură o bună izolare termică. Este o clădire inovativă”, explica, la vremea respectivă, arhitectul Ioan Andreescu, unul dintre proiectanții imobilului. În vara anului trecut însă, după o ploaie torențială care a durat câteva zeci de minute, oricât de „inovativă” ar fi clădirea și de nemaipomenit policarbonatul, în Incuboxx a intrat… apa. S-au făcut măsurători, proiectantul a făcut verificări și a constatat că mult lăudata fațadă are probleme de etanșeitate, ceea ce permite apariția infiltrațiilor. Clădirea fiind în garanție, s-a cerut constructorului să remedieze problemele, însă,aflat în insolvență, acesta a refuzat.
Inițial, reprezentanții municipalității anunțau că vor face reparațiile pe cheltuiala constructorului, folosind sumele aferente garanției de bună execuție. Acum însă, Primăria Timișoara anunță că vrea să „achiziționeze contractul pentru lucrări de remediere a fațadei imobilului realizat prin proiectul Infrastructură regională de afaceri și inovație în sectorul IT&C (…) prin cumpărare directă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 106.154,38 lei, sumă la care se adaugă TVA, în total 23.603,3 euro”. „Obiectul contractului îl constituie lucrări de remediere la fațada din policarbonat în vederea stopării infiltrațiilor cu apă în condiții meteo deosebite (vânt și ploi abundente) la imobilul Incuboxx din Timișoara (…) executantul va realiza lucrări de remediere prin etanșeizarea fațadei conform documentației întocmită de proiectantul general (…) contractul se întinde pe o perioadă de 30 de zile,dar nu mai târziu de 30 iunie 2016”, se precizează în anunțul publicat pe site-ul PMT.
Incuboxx a fost ultima mare lucrare realizată de Saiftim SA. La câteva zile de la inaugurarea clădirii, o societate bucureșteană a solicitat intrarea în insolvență a firmei, iar pe 6 mai 2014 Tribunalul Timiș a acceptat acțiunea. Printre acționarii Saiftim se numără PSD-istul Ovidiu Brânzan, de altfel și președinte al Consiliului de Administrație, dar și Bega Turism, a fraților Emil și Marius Cristescu, principalul acționar fiind Victor Imobiliar Business Development. Saiftim a fost una dintre firmele abonate la lucrări cu Primăria Timișoara, în perioada în care această instituție era condusă de Gheorghe Ciuhandu. După terminarea Incuboxx, a cărui construcție a început în 2012, în ultimele luni de mandat ale lui Ciuhandu, Saiftim a încasat contravaloarea lucrării, după care a „uitat” să-și plătească subcontractorii.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…