Categories: Social

Cainii utilitari de la Rescue TM, cel mai frumos cadou de 1 Iunie pentru copiii de la Lenau / FOTO

Zeci de copii încântați și trei câini incredibili de liniștiți, într-o zarvă uriașă: aceasta a fost atmosfera, miercuri, în curtea de la „Lenau mic”. Cei de la Rescue TM – Asociația Salvatorilor Voluntari Timiș au venit să le arate celor mici ce poate face un patruped… civilizat. S-a lăsat cu mângâieri și joacă. În spate e însă multă muncă, dar și multă prietenie.

Cei trei câini de la Rescue TM au fost vedetele Zilei Copilului la sediul din Piața Unirii al Liceului Lenau. Copiii au fost încântați din clipa în care i-au văzut și au încercat, unii mai timid, alții foarte avântați, să-i mângâie. Imperturbabili într-o mare de chicote și râsete, câinii au urmat fără crâcnire comenzile instructorilor și s-au lăsat angrenați în joacă doar în momentul în care instructorii le-au permis să facă acest lucru. „Am ținut să fim aproape de copii, ca să vadă relația om – câine, să vadă că acești câini sunt foarte sociabili, indiferent în ce situație s-ar găsi. Desfășurăm astfel de acțiuni în în diferite școli din Timișoara”, spune Eugen Szenasi, coordonatorul echipei de cercetare canină a Rescue-TM. Szenasi face echipă cu frumoasa Bella, un ciobănesc german în vârstă de opt ani, care nu se mișcă de lângă el decât dacă i se dă voie. „Dresajul l-am început la o vârstă foarte fragedă, de aproximativ patru luni. La un an a început primele examene de lucru pentru câini utilitari și apoi am început să facem și terapie asistată cu animale. Avem și alți câini din echipă care fac această activitate, lângă adulți și copii cu nevoi speciale. Am avut foarte multe misiuni de intervenție, de salvare pe cursuri de apă, dar și la misiuni de intervenție alături de forțele profesioniste ISU și Poliție, pentru identificarea și prinderea răufăcătorilor și am avut un real succes”, spune instructorul. Un câine utilitar iese și el la „pensie”, dar poate lucra și până la 10 ani. „Depinde de felul intervenției. Un câine de 10 ani nu mai poate urca obstacole, dar la căutare/salvare în zone de câmpie sau în zone împădurite merge foarte bine. Nu există, din punctul meu de vedere, o rasă mai bună decât alta. Labradorul și Terranova sunt rase foarte bune pentru salvare din apă, dar și Ciobănescul german are calități similare. În plus, nu trebuie neapărat să fie un câine de rasă. Noi ne ocupăm și de câini metiși, pe care putem să-i formăm ca și câini utilitari”, mai spune Eugen Szenasi.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

O oră ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

4 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

5 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

6 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

8 ore ago