Categories: Social

Greva in 51 de primarii din Timis, dar nu si la Timisoara

Cer salarii mai mari, normă de hrană, dar și tichete de vacanță! Angajații din administrația locală, dar și alți bugetari se pregătesc de grevă. Marți dimineață, timp de o oră, la începutul programului, angajații din 51 de primării din Timiș își vor opri activitatea. Din 19 iulie ar putea fi declanșată greva generală.

Angajații din administrația locală vor normă de hrană, care este acordată în prezent doar polițiștilor locali, vor vouchere de vacanță, precum și salarii de bază mai mari cu 25%. „Polițiștii locali primesc normă de hrană, nu e la modul imperativ, noi la fel am solicitat, dar să se creeze cadrul legal. La Timișoara abia de la jumătatea anului trecut s-a acordat norma de hrană la polițiștii locali, alți colegi din țară primesc de la 1 ianuarie 2015. Vrem să se elimine această discriminare, să se dea la toți angajații din administrația locală. Există o lege care reglementează acordarea voucherelor de vacanță atât pentru bugetari, cât și pentru sectorul privat, numai că în sectorul bugetar guvernanții au dat și anul trecut, și anul acesta ordonanțe care de fapt interzic acordarea lor. Legea dispune că se pot acorda vouchere ca valoare între 1 până la 6 salarii minime pe economie (…) În plus, la vreo șapte ministere, salariile sunt reglementate prin raportare la Secretariatul General al Guvernului, să ajungă undeva la 70% din cât au angajații SGG. Și la noi se putea, s-a și făcut o propunere în timpul negocierilor, să ajungem undeva până la 50% la nivel local, dar nu s-a dorit efectiv”, susține Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și vicepreședinte al FNSA.

Prima măsură: grevă de o oră în dimineața zilei de 5 iulie, la începutul programului de lucru. „Dacă nu se va întâmpla după acțiunea de marți să fim din nou invitați la discuții, acceptați la revendicările noastre va urma următoarea acțiune peste o săptămână. În 12 iulie va fi grevă pe toată durata programului de lucru. Atunci se va întrerupe activitatea. În 19 iulie ar putea fi declanșat grevă pe termen nelimitat. Intenția noastră nu este să ajungem la acțiuni de protest. Nu ni le dorim, ne cerem scuze tuturor cetățenilor. Efectiv am fost obligați să recurgem la treaba asta din cauza guvernanților (…) Angajații din municipii, orașe, comune în special… peste 60%, de la comune în sus, au salariile la nivelul salariului minim pe economie. Cu tot cu ani de vechime în spate, cu experiența pe care o au, fără să se facă diferența între cei angajați cu studii superioare și cei fără studii”, mai spune Negrei.

În Timiș vor fi în grevă marți, 5 iulie, Primăria Lugoj și Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj, dar și primăriile din Ciacova, Jimbolia, Recaș, Sânnicolau Mare, Balinț, Bara, Belinț, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenad, Cenei, Coșteiu, Criciova, Curtea, Dumbrava, Dumbrăvița, Fîrdea, Ghilad, Giarmata, Giera, Jamu Mare, Jebel, Lenauheim, Livezile, Lovrin, Mănăștiur, Moșnița Nouă, Nițchidorf, Ohaba Lungă, Otelec, Parța, Pădureni, Peciu Nou, Pietroasa, Racovița, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Satchinez, Sînmihaiu Român, Șag, Știuca, Teremia Mare, Tomești, Tomnatic, Topolovățu Mare, Uivar, Valcani, Variaș și Victor Vlad Delamarina. La Primăria Timișoara, angajații nu vor intra în grevă nici de această dată.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

38 de minute ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

2 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

3 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

5 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

10 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

10 ore ago