Categories: Klaus Vaterland

Nu mai bateti mingea in curtea de conturi! – faza pe cultura

Prima poveste. Prin 2012, înainte ca CJT, CLT și Universitatea „Politehnică” să ducă AC Recaș pe „Dan Păltinișanu”, sub denumirea de ACS Poli, capii politici locali, printre care Nicolae Robu, Titu Bojin și Sorin Grindeanu, i-au cerut lui Ionel Ștefan de la Camera de Conturi Timiș un om care să se uite peste ce lucrează ei. Ca să fie bine, să nu apară apoi discuții pe lege. Era vorba de înființarea unei asociații în care să cotizeze cei doi membri ai administrației locale arătați mai sus, cu binecuvântarea Universității „Politehnica”. Nu se punea problema la acea dată să fie ceva în neregulă, cu atât mai mult cu cât prin asociații de același tip finanțau de doi ani echipa de baschet, iar controale cu verdict pozitiv au mai fost. Dar, dacă tot stăteau oamenii la o cafea, de ce să nu asculte și părerea unui inspector priceput. „Consultanța” a avut loc la modul neoficial, iar părerea specialistului a fost că formula găsită pentru finanțarea lui ACS Poli e una perfectă, de vis. Pățania de mai sus a fost povestită recent de noul președinte al CJ, Sorin Grindeanu (PSD). Continuarea o știți. Trei ani mai târziu, Camera de Conturi Timiș a interzis acea formă de finanțare din bani publici, rezoluție confirmată apoi și de Curtea de Conturi de la București, astfel că primăria și CJ n-au mai putut vira un leu în asocierea făcută sub ochii și expertiza celor de la Curte, în 2012.

A doua. La aceeași formulă organizatorică s-a apelat de către autorități și când a început asaltul pentru cucerirea titlului de capitală culturală europeană pentru 2021. S-a înființat o asociație în care au cotizat mai mulți, printre care CL Timișoara și CJ Timiș. În 2015, când sportul a pățit-o urât pe motiv de Curtea de Conturi, finanțarea publică în organizația cu misiune culturală a fost stopată de asemenea. A urmat contestația la București și, vreme de mai bine de un an, nu s-au mai pompat bani nici pentru această nobilă cauză. Pentru a confirma autismul celor de la Curte, pe finalul iernii 2016 răspunsul la contestația făcută de CL Timișoara și CJ Timiș vine cu răspunsuri diferite, spețe identice. Cultura se poate finanța în continuare, dar sportul nu. Cei de la primărie au deschis un proces celor de la Curte pentru salvarea fotbalului, pentru celelalte sporturi găsindu-se o variantă convenabilă în noul club sportiv municipal. Sentința finală, cu recurs cu tot, probabil va veni la anul, că nu e grabă și nici mare bai dacă se duce dracului un club de fotbal finanțat cu 30 milioane de lei vreme de trei ani.

A treia poveste. În timp ce fotbalul e aproape în colaps (după niște judecăți ale Curții în mai multe centre administrative care se bat cap în cap), măcar puteam respira ușurați pentru unda verde dată chiar de București pentru finanțarea campaniei pentru desemnarea Timișoarei capitală culturală europeană în 2021. Numai că spaima de cataclism a cuprins funcționărimea publică din Timișoara, astfel că Dănuț Ardelean, secretarul CJ, a refuzat să dea aviz de legalitate când plenul a dezbătut alocarea de fonduri asociației. Norocul că la nivelul legislativului județean mai judecă cineva și cu capul, iar hotârărea prin care s-au alocat 200.000 de lei a fost luată dându-i-se cu flit lui Ardelean. 30 voturi „pentru” și 5 abțineri. Care Ardelean s-a temut frenetic de Curtea de Conturi, așa a motivat omul decizia de a se sustrage misiei pentru care este plătit. Bine plătit. Teoretic, există riscul ca Curtea să fie din nou cuprinsă de bipolarism și să nu-și mai recunoască rezoluțiile date cu câteva luni în urmă. Practic, mai greu, fiind vorba totuși de o „sentință” scrisă negru pe alb de un for superior al Curții de la București.

Cum facem? O discuție pe tema funcționarilor publici care se cred la pension, dar care nu vor să mai facă mai nimic de frica legii, ar trebui să aibă la un moment dat loc. Și în primărie, și în consiliul județean, și în Timișoara, în județ și-n toată țara. Tot așa, Dănuț Ardelean ar putea să nu mai semneze hârtii pentru a nu se mai tăia copacii pentru celuloză, știind că, odată cu dispariția plămânului verde al planetei, emisiile de carbon vor afecta stratul de ozon și se trezește secretarul CJ cu încălzirea globală pe cap. Teoretic, este posibil și asta. Dar dacă prin ochii unui funcționar public slujba la stat este percepută ca fiind tot mai riscantă și seamănă din ce în ce mai mult cu un joc de poker, nu mai bine se ridică de la masă să plece acasă?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

2 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

5 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

5 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

8 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

10 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

10 ore ago